De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Zo slaapt je kind lekker door (en jij ook!)

shutterstock_121480624Willem (1,5) is een heerlijk ventje. Zijn ouders zijn dol op hem, maar ‘s nachts houdt hij hen uit de slaap. Elke nacht wordt hij een paar keer wakker en huilt hij zo hard dat iedereen er wakker van wordt. Zijn ouders raken zo langzamerhand uitgeput.

Om toch een beetje rust te krijgen, gaan ze om beurten op zolder slapen. Dit geeft tijdelijk verlichting, maar een echte oplossing is het natuurlijk niet. Hun vraag aan mij luidt dan ook: “Kun jij ervoor zorgen dat onze Willem lekker gaat doorslapen?”

Als een kind slecht slaapt, trekt dat een zware wissel op het hele gezin. Wanneer je ‘s nachts onvoldoende rust krijgt, heb je overdag een korter lontje. En dat komt de sfeer in huis niet ten goede. De ouders van Willem hebben van alles geprobeerd om het slaapprobleem op te lossen: rondlopen met hem, de 5 minuten minuten (elke 5 minuten naar hem toe gaan), in een campingbedje bij hen op de kamer, in bed nemen. Niks lijkt te werken. Inmiddels zijn ze ten einde raad. Hoewel ze nauwelijks durven te geloven dat ik hun probleem kan oplossen, willen ze het wel een kans geven.

Omdat Willem nog zo klein is, ga ik met zijn moeder aan het werk. Zij is via onzichtbare draden verbonden met haar kind en daarom kan zij voor hem de antwoorden doorgeven. Zodra we met de sessie beginnen, blijkt dat er een Dwarsligger aan het werk is. Het is een deel van Willem dat zorgt voor onrust. Dit stukje is BOOS.

Wanneer we gaan zoeken naar de oorzaak van de boosheid komen we uit bij het geboorteproces. Omdat tijdens de bevalling zijn hartslag omlaag ging, heeft de gynaecoloog een elektrode in zijn hoofdje geschroefd. De baby reageerde daar heel heftig op en draaide zich om in de buik van zijn moeder. Deze medische handeling heeft zijn basisgevoel van veiligheid verstoord.

Op dat moment is er een overtuiging ontstaan: “Het leven is gevaarlijk.” Nog steeds zorgt dit deel van Willem ervoor dat hij waakzaam blijft, omdat er mogelijk gevaar dreigt. Als je de hele tijd alert moet blijven, is het lastig om lekker door te slapen.

Samen bedenken we nieuwe taken voor dit deel. Het mag Willem helpen om te ontspannen, zich veilig te voelen en lekker door te slapen in zijn eigen bedje. Voor de zekerheid ruimen we nog een aantal dingen op die in de weg zitten en vervangen ze door positieve, opbouwende dingen. Nu komt het erop aan het patroon dat is ontstaan te doorbreken. Ik geef de ouders een aantal heldere instructies mee:

– Leg hem in zijn eigen bedje.

– Je mag nog 3x naar hem toe gaan om hem gerust te stellen.

– Bij de derde keer vertel je dat dit de laatste keer was en dat je nu niet meer komt.

– Vertel hem dat hij nu lekker gaat slapen en wens hem welterusten.

– Daarna ga je niet meer.

Twee weken later krijg ik een mailtje van de moeder van Willem. “Ik wilde niet meteen reageren, omdat ik eerst wilde zien en dan geloven. Maar het gaat goed! Het was even volhouden, maar het was de moeite waard. Het is fantastisch! We genieten er echt van. Overdag is hij ook rustiger, hij lijkt gewoon meer uitgeslapen. We zijn dus echt geholpen! Dankjewel.”

Loop jij ook op je tandvlees omdat je kind niet wil slapen, of ken je iemand die worstelt met dit probleem?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's