De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of mail naar info@dekinderpraktijk.nl.

Zo blijft je relatie goed als je kinderen krijgt

shutterstock_33281620Wanneer je kinderen krijgt, verschuift er iets in de rangorde van het leven. Die kleintjes vormen het centrum van je bestaan en al het andere moet daarvoor wijken. Zelfs je partner wordt van zijn eerste plaats verstoten. Wat doet dat met je relatie? Hoe houd je de liefde sprankelend als er kinderen komen?

Toen we net verliefd waren, was George alles voor mij. Hij was de hele dag in mijn gedachten en ik kon niet wachten om hem weer te zien. Als ik ‘s ochtends naast hem wakker werd, kon ik mijn geluk niet op. Diep van binnen wist ik: dit is hem. Dit is de man met wie ik mijn leven wil delen.

Ik kende niemand die leuker, liever of interessanter was dan hij. Dat veranderde toen onze kinderen geboren werden. Ik had het niet eens in de gaten, maar ongemerkt schoof hij een treetje op. Onze dochters kwamen met stip op één en hij moest genoegen nemen met een tweede, derde of zelfs vierde plaats.

Met de geboorte van mijn kinderen werd er een oerkracht in mij wakker. Als een moederkloek waakte ik over mijn kroost en verdedigde ik het nest tegen indringers. Samen met mijn meiden vormde ik een drieëenheid; een magisch verbond waar George buiten stond. Zonder het te beseffen, duwde ik hem weg, totdat hij aan de rand van het nest bungelde.

Gelukkig hadden we op tijd door wat er gebeurde, anders weet ik niet of we nu nog samen waren geweest. Allebei moesten we leren om elkaar een eindje tegemoet te komen. Hij moest leren geduld te oefenen en zijn beurt af te wachten, ik moest leren mijn aandacht te verdelen en te switchen van moeder naar minnares.

Elk jaar planden we een paar dagen samen weg. Even geen kinderen om voor te zorgen, geen taken en verantwoordelijkheden. Tijdens die tripjes hadden we alle aandacht voor elkaar en herinnerden we ons weer waarom we elkaar hadden uitgekozen. Die jaarlijkse reisjes werden een traditie die we in ere hebben gehouden, ook als er even wat minder geld was. Op die manier hielden we oog voor elkaar.

Twintig jaar lang hebben onze dochters centraal gestaan in ons leven. We hebben hun luiers verschoond en hun tranen gedroogd. We hebben ze geknuffeld, gekoesterd en gewiegd. We hebben ze gestimuleerd en geholpen met hun schoolwerk. En we hebben ze samen zien uitgroeien tot de prachtige jonge vrouwen die ze nu zijn.

En nu is het moment gekomen om ze los te laten. Hun vleugels zijn sterk en stevig en ze zijn klaar om het nest te verlaten. Daarmee begint ook voor ons een nieuwe levensfase, waarin wij steeds meer ‘voor onszelf’ kunnen gaan leven. Voorzichtig verkennen we de voordelen van deze nieuwe fase.

De vrijheid om in de auto te stappen en naar het strand te rijden, weer of geen weer. De vrijheid om een hotelletje te boeken en te genieten van alles wat het leven te bieden heeft. En vooral de ruimte om elkaar opnieuw te ontdekken en te voelen dat we nog steeds, onvoorwaardelijk, voor elkaar kiezen.

Ik kijk naar hem, de man met wie ik al 25 jaar mijn leven deel. Hij is wel eens slanker geweest en zijn krullen zijn uitgedund, maar van binnen is hij nog steeds dezelfde. Dit is de man met wie ik lief en leed heb gedeeld, met wie ik alle ups en downs heb beleefd. De man die mij steunt waar hij maar kan en mij opvangt als ik er even doorheen zit. Die mij, na al die jaren, nog steeds op handen draagt en naar mij kijkt alsof ik het mooiste op de hele wereld ben.

Wat ben ik blij dat wij elkaar niet uit het oog zijn verloren. Dat we dwars door alle stormen van het leven een lijntje hebben gehouden. Soms stond er spanning op het lijntje en soms dreigde het te knappen, maar we hebben het gered en zijn er glansrijk uitgekomen.

Als je relatie je lief is, onderhoud haar dan. Kijk eens met andere ogen naar je partner en zie waar je destijds voor gevallen bent. Maak tijd vrij voor degene van wie je houdt. Ga lekker uit eten, maak een boswandeling, trek er samen een paar dagen op uit.

Verklaar je schat de liefde, schrijf lieve briefjes en leg ze overal neer. Wees speels en ondeugend, maak zin en laat zien dat je van hem houdt. Denk niet: dat doe ik later wel, maar doe het NU. Want ‘later’ komt eerder dan je denkt!

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.