De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Zijn wij klaar voor kinderen die anders zijn?

shutterstock_237007189Marijn (13) volgt zijn eigen spoor. Hij heeft zijn eigen tempo en doet iets pas wanneer hij eraan toe is. He sings to his own tune, zeggen ze in het Engels. Zijn ouders weten dat en houden er rekening mee. Maar in de buitenwereld kan dat tot problemen leiden. Is de wereld klaar voor kinderen zoals Marijn die ‘anders dan anders’ zijn?

Op school wordt al snel duidelijk dat Marijn een gebruiksaanwijzing heeft. Hij is dromerig en afwezig en daardoor mist hij een groot deel van de instructie. Hij heeft er moeite mee om door te werken en zijn aandacht bij de les te houden. De kinderen hebben feilloos door dat hij anders is. Ze noemen hem ‘slome slak’ omdat hij niet mee kan komen.

Wij leven in een wereld die gevuld is met prikkels. De meeste mensen kunnen deze prikkels ‘uitfilteren’ waardoor niet alles bij hen binnen komt. Marijn bezit dat vermogen niet; bij hem komt alles ongefilterd binnen. Daardoor is het altijd druk in zijn hoofd Hij is vaak naar binnen gekeerd en als je zijn aandacht wilt vangen, moet je echt moeite doen om tot hem door te dringen.

Op advies van school laten zijn ouders hem testen. De diagnose luidt: ADD en PDDNOS. Daarbij is hij ook nog eens enorm gevoelig. Hij pikt gevoelens op van andere mensen en als hij zich verbonden voelt met iemand, kan hij de pijn van de ander in zijn eigen lichaam voelen. Laatst werd er op school gepraat over pesten. Zijn vriend vertelde dat hij gepest werd en dat nieuws kwam zó bij Marijn binnen, dat hij zijn lijf niet meer kon voelen en buiten westen raakte. Inmiddels is het vier keer voorgekomen dat hij is flauwgevallen. Zijn ouders willen weten waar dit vandaan komt en hopen dat ik de oorzaak kan vinden.

Als ik met Marijn aan de slag ga in De Kinderpraktijk, blijkt dat hier twee dwarsliggers aan het werk zijn. Dwarsliggers zijn delen van de persoonlijkheid die de boel in de war schoppen. Vaak zijn het beschermers, die ervoor zorgen dat je veilig blijft in een potentieel bedreigende situatie. Zij grijpen in als het teveel wordt voor Marijn. Wanneer hij pijn overneemt van anderen en daardoor overspoeld dreigt te raken, gooien zij de boel plat. Zij verbreken het contact met de buitenwereld, maar ook met zijn eigen lichaam, waardoor hij letterlijk flauwvalt. Maar deze manier van beschermen is niet fijn en daarom gaan we zoeken naar een andere manier die beter werkt.

Samen formuleren we een aantal nieuwe taken. De Dwarsliggers mogen ervoor zorgen dat er niet teveel prikkels binnenkomen. Zij gaan Marijn helpen om de signalen van overprikkeling vroegtijdig te herkennen, zodat hij een rustige plek kan opzoeken, waar hij tot zichzelf kan komen. Maar eerst moeten we de ballast opruimen, die ervoor zorgt dat Marijn zo vol zit. Zijn moeder mag daarbij helpen, door alle belemmeringen op een vel papier te schrijven, dat haar zoon thuis gaat verbranden.

De sessie is al een eind op weg en Marijn wordt moe. Hij pakt zijn rust door met een groot knuffelkonijn op de bank te gaan liggen. Ik dek hem toe met een dekentje. Met een grote glimlach vlijt hij zijn wang tegen de zachte knuffel aan. Innig tevreden en helemaal in het moment. Misschien kunnen we nog wat van hem leren.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.