De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Wonderkinderen van de nieuwe tijd

497b1261-25f7-49ad-9939-c0c2d0ceb52bDoor de eeuwen heen zijn er altijd wonderkinderen geweest. Kinderen die uitzonderlijke dingen doen, die niet passen bij hun jonge leeftijd. Zij blinken uit in kunst, muziek of wetenschap. Bekende voorbeelden zijn: Mozart, Chopin en Beethoven, maar ook Isaac Newton en Leonardo da Vinci horen in dit rijtje thuis. Ook in deze tijd komen kinderen voor die al op jonge leeftijd tot bloei komen. Kinderen die een bijzonder zangtalent hebben en een volwassen stem lijken te herbergen in hun kleine lichaam, kinderen die ingewikkelde vraagstukken kunnen oplossen en kinderen die over een wijsheid beschikken waar je stil van wordt.

Mattie Stepanek leed aan een erfelijke spierziekte en wist dat hij jong zou sterven. Al op jonge leeftijd had hij een bijzondere levensvisie, die hij graag deelde met de wereld. In zijn jonge leven is Mattie te gast geweest in vele praatprogramma’s om te praten over vrede en innerlijke rust. Hij voerde gesprekken over de vrede met o.a. voormalig president Jimmy Carter.

Over die ontmoetingen zei Carter later: “Als gouverneur heb ik zo’n 600.000 handen geschud en als president heb ik alle 50 staten bezocht. Ik heb koningen en koninginnen ontmoet. Maar de meest buitengewone persoon die ik ooit in mijn leven heb gekend, is Mattie Stepanek.” Mattie was een dichter en filosoof. Op zijn elfde was hij New Yorks bestverkopende auteur met zijn gedichtenbundel Heartsongs.

Kinderen hebben een stem en die willen ze graag laten horen. De Canadese Severn Cullis-Suzuki was pas 13 jaar toen zij de VN toesprak. Zij maakte indruk met haar speech, die zij uitsprak tijdens de Earth Summit van de Verenigde Naties. Als dertienjarige wist zij feilloos de zere plek te vinden. Inmiddels is ze over de hele wereld bekend als “The Girl Who Silenced the World for 5 Minutes”.

Autodidact

Ook in de schilderkunst vinden we kinderen die al op jonge leeftijd hun talent ontdekken. Het Amerikaanse meisje Akiane Kramarik maakt prachtige, professionele schilderijen zonder ooit één les te hebben gehad. Toen zij 6 jaar oud was, begon ze olieverfschilderijen te maken. Elke dag stond ze om 4 uur op en werkte uren geconcentreerd aan haar doeken. Op haar negende werd Akiane op slag beroemd door een optreden in de Oprah Winfrey show. De voorstellingen die het jonge meisje schildert, zijn levensecht. (zie baby met vlinders). Tegenwoordig worden haar schilderijen voor miljoenen dollars verkocht. De opbrengst gaat naar projecten voor arme en verwaarloosde kinderen. Akiane is schilderend te zien in de film “Heaven is for real” die nu in de bioscopen draait.

Je hoeft niet in Amerika geboren te zijn om de wereld te veroveren. De Filippijnse Charice Pempengco verwierf bekendheid door filmpjes op You Tube, waarin zij de sterren van de hemel zingt. Haar video’s werden meer dan 15 miljoen keer bekeken. Charice heeft een stem met een fenomenaal bereik.

Haar stemgeluid wordt vergeleken met Whitney Houston en Celine Dion. Op 16-jarige leeftijd kwam een grote droom uit voor dit meisje: zij mocht met haar grote voorbeeld Celine Dion een duet zingen tijdens een concert op Madison Square Garden. Het lied “Because you loved me” droeg zij op aan haar moeder.

Multitalent

Maar ook dichter bij huis zijn bijzondere kinderen te vinden. De Nederlandse jongen Erik van den Boom deed op 13-jarige leeftijd eindexamen gymnasium met een profielwerkstuk over kwantummechanica. Naast zijn kennis van de exacte wetenschap heeft hij een groot talent voor hedendaagse muziek. Hoewel hij ook pianosonates van Mozart kan spelen, gebruikt hij zijn muzikale talent vooral om dancemuziek te maken onder zijn artiestennaam Erik Arbores.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe jonge mensen hun gevoel volgen en uitdrukking geven aan hun creativiteit.  Jonge kinderen die hun passie vinden en ervoor gáán. Een mooi voorbeeld vind ik Isa Höhle, een 13-jarig meisje dat prachtige portretfoto’s maakt. Met haar dierenoppas bedrijfje spaarde zij zelf geld bij elkaar om een camera te kunnen kopen. Sindsdien is zij bijna dagelijks met de camera in de weer. Op http://fotografisa.weebly.com/reviews kun je de foto’s zien die Isa van mij maakte.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.