De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Wat je kunt doen als je kind niet durft te logeren

shutterstock_260124542Louise (10) is een slim meisje, al lijkt zij dat zelf niet te geloven. Zij is een echte perfectionist en dit betekent dat zij de lat hoog legt voor zichzelf. Als zij een tekening maakt waarin iets verkeerd gaat, gumt ze het meteen uit of wordt de tekening weggegooid. Uit logeren gaan is moeilijk voor Louise. Zij voelt zich niet op haar gemak en blijft steeds naar huis bellen. Meestal eindigt het ermee dat zij toch maar wordt opgehaald.

Toen zij klein was, verhuisde het gezin naar Engeland. Louise ging naar een particuliere school voor kinderen van expats. De druk om te presteren was hoog en Louise bleek daar gevoelig voor te zijn. Als zij een toets moest maken, bleef ze de antwoorden uitgummen, ook al had ze een vraag al goed beantwoord.

Inmiddels zijn ze weer terug in Nederland en merken haar ouders op dat zij niet zo stevig in haar schoenen staat. Haar onzekerheid uit zich op verschillende manieren. Als haar ouders een avondje weggaan, kan zij niet slapen en ligt ze urenlang te piekeren. Logeren is stressvol voor haar, zelfs als het bij opa en oma is. Wanneer iemand uit de klas een slaapfeestje geeft, gaat ze wel maar wordt ze opgehaald als het tijd is om te gaan slapen.

“Hoe voelt dat, als het niet lukt om uit logeren te gaan?”, vraag ik Louise als zij voor de eerste keer in De Kinderpraktijk komt. “Dan word ik verdrietig en voel ik mij stom.” “Hoe wil je je voelen?” Daar moet ze even over nadenken. Samen bedenken we dingen die leuk zijn om te voelen: fijn, leuk, blij, plezierig, gelukkig, zeker, ontspannen en goed. Louise mag er drie uitkiezen. Zij kiest: plezierig, zeker en fijn.

De Reis naar Binnen

In het begin verloopt de sessie stroef. Het stroomt niet en ik moet hard werken om antwoorden te vinden. Dat verandert als de moeder van Louise voorstelt even weg te gaan. Zij respecteert de wens van haar dochter om samen met mij aan het werk te gaan. We besluiten een Reis naar Binnen te gaan doen. Dit is een avonturenreis door het lichaam, waarbij je je eigen antwoorden en oplossingen kunt vinden. Louise blijkt een natuurtalent te zijn.

Zij gaat bij haar mond naar binnen en reist meteen door naar haar hoofd. Daar gaat zij op zoek naar het verdrietige gevoel dat zij heeft als dingen niet lukken. Zij wil het graag weg hebben, maar weet niet goed hoe. Gelukkig zijn er vijf Helpers die haar bijstaan om het verdrietige gevoel weg te krijgen. Als ze klaar zijn met opruimen, voelt het een beetje leeg in haar hoofd. Daarom besluit Louise haar hoofd te vullen met VROLIJKHEID.

Vervolgens gaan we naar het gevoel dat zij stom is. Dat blijkt in haar buik te zitten. Het is een groot gevoel en dat vindt Louise niet fijn. Zij roept haar helpers erbij en zij ruimen het stomme gevoel voor haar op. In plaats daarvan mag er een PRETTIG gevoel komen. Nu alle vervelende gevoelens zijn opgeruimd, mogen we naar de leuke dingen toe gaan. De dingen die Louise graag wil voelen.

Een stevig fundament

Als eerste gaan we op zoek naar ZEKER. Dat zit in haar voeten. Het is als een bos gevuld met dieren, vrienden en familie. Het geeft Louise een fijn gevoel om daar te zijn. Door haar benen te vullen met het prettige gevoel zorgt Louise voor een stevig fundament. Dan gaan we naar PLEZIERIG. Dat zit in haar handen. “Het voelt alsof je op een feestje bent waar je heel veel plezier hebt”, legt zij uit. Zij vult haar hele armen met het plezierige gevoel. Wanneer zij vanuit dit gevoel iets nieuws aanpakt, zal het vast en zeker plezierig zijn. 

Tenslotte gaan we op zoek naar FIJN. Dat zit ergens achterin haar hoofd. Het is een soort pretpark met draaimolens, een speeltuin en snoep en er zijn alleen maar aardige mensen. Om alle nieuwe, positieve gevoelens te bekrachtigen, mag Louise een tekening maken. Zij begint aarzelend en pakt uit gewoonte steeds de gum erbij. Maar algauw krijgt zij er plezier in en kan ik de gum opbergen.

Zij tekent haar eigen lichaam met in haar benen een bos met bomen, planten, dieren, familie en vrienden. In haar armen tekent zij een feestje met slingers, ballonnen, taart en cadeautjes. In haar hoofd komt een pretpark met een draaimolen, een wip en vrolijke mensen die plezier maken. En in haar buik is het één en al liefde.

Ik ben benieuwd wat de uitwerking zal zijn van deze sessie. Lang hoef ik daar niet op te wachten. Twaalf dagen na de sessie krijg ik een mailtje van de moeder van Louise. Zij schrijft: “Het gaat goed met Louise. De zaterdag nadat ze bij jou is geweest is ze al zonder problemen bij opa en oma gaan logeren en dat ging heel goed!”

Vindt jouw kind het ook moeilijk om te gaan logeren, of ken je iemand die worstelt met dit probleem?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

 

 

 

Gerelateerde blog's