De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Wat doe jij als je onzeker bent?

shutterstock_2475811Philippe (12) is een slimme jongen. Hij kan veel en hij weet veel. Maar als hij iets nieuws moet leren, klapt hij dicht. Iets in hem blokkeert als hij zich nieuwe stof eigen moet maken. Dan roept hij: “Maar dat kan ik al lang!” Door zichzelf te overschreeuwen, hoopt hij dat ze niet zullen merken hoe onzeker hij eigenlijk is.

Als ik Philippe vraag wat hij wel makkelijker of leuker zou willen, antwoordt hij: “Ik heb nog veel verdriet van mijn oude school. Op de tweede dag werd ik al gepest. Ik ben zelfs een keer achterna gezeten door een hele groep jongens. Toen was ik echt heel bang. Later ging het wel beter op die school en heb ik ook leuke momenten gehad. Het was een beetje Goede Tijden, Slechte Tijden.”

Nog nooit heb ik iemand zo openlijk horen praten over hoe het voelt om gepest te worden. Praten kan Philippe als de beste. Hij klinkt als een volwassene en als je niet oppast, ga je helemaal op in zijn verhalen. Maar hij is gekomen om ruimte te maken in zijn rugzak met levensbagage en dat lukt niet met praten alleen.

Philippe bekent dat hij zijn woede en frustratie opspaart. Hij kropt het op en laat het dan in één keer vrij. Wanneer hij op school tot de orde wordt geroepen, neemt hij een houding aan alsof hij erboven staat. Dat hij daarbij met zijn ogen rolt en afkeurende geluidjes produceert, maakt de zaken er niet beter op.

Om dit patroon te doorbreken, gaan we een Grote Schoonmaak doen. Dit is een van de drie onderdelen van de Methode Matheij. Daarmee kan ik opsporen wat hem in de weg zit en het daarna opruimen en vervangen door iets leukers. Ik leg uit dat ik werk met een systeem van spiertesten. Op die manier kan ik snel contact maken met de antwoorden en oplossingen die in hem verstopt zitten. Philippe valt zowat van zijn stoel van verbazing. De antwoorden die naar boven komen, zijn zó treffend dat hij zijn oren bijna niet kan geloven.

Tijdens onze zoektocht stuiten we op twee dwarsliggers. Dit zijn delen van Philippe die de boel in de war schoppen. Door met deze delen in gesprek te gaan, kunnen we ontdekken wat ze nou precies doen waardoor hij in de problemen komt. Zij zorgen ervoor dat Philippe een hautaine houding aanneemt, waardoor mensen denken dat hij arrogant is, terwijl hij dat helemaal niet is.

Samen bedenken we een aantal nieuwe taken voor deze delen. Zij mogen helpen om de afstand, die tussen Philippe en zijn omgeving ontstaat, te verkleinen. Verder gaan ze hem helpen zijn woede af te voeren op een niet beschadigende manier. Tenslotte mogen ze nog zijn zelfvertrouwen versterken en de nadruk leggen op wat hij allemaal wél goed doet.

Wanneer het allemaal gelukt is en de dwarsliggers helpers zijn geworden, wil Philippe nog even iets zeggen. “Dit is echt het raarste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Maar het werkt wel.”

Heeft jouw kind moeite met leren en gun je het hem dat dit makkelijker wordt?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's