De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Wat doe je, als een kind zegt dat hij dood wil?

shutterstock_169157759Ties (7) heeft het helemaal gehad hier. Hij begrijpt niet dat de mensen zo harteloos met elkaar kunnen omgaan. Als je zo gevoelig bent als Ties komt dat hard binnen. Het liefst zou hij teruggaan naar de wolkenwereld. Daar is geen boosheid, ruzie of verdriet en kun je gewoon zijn wie je bent.

Zijn moeder schrikt ervan. Als je kind aangeeft niet meer te willen leven, gaat dat niet in je koude kleren zitten. Hoewel zij haar zoon begrijpt, vraagt zij zich af hoe zij hem hierin kan ondersteunen. Daarom maakt zij een afspraak voor hem in De Kinderpraktijk.

Op mijn vrije dag maak ik ruimte voor Ties. Mijn hart gaat uit naar deze jongen, die zo jong al worstelt met het leven. “Wat zou je wel leuker of makkelijker willen in je leven?”, vraag ik als hij tegenover mij zit. Eerst noemt hij een paar andere dingen die hij niet fijn vindt: het werken op school, zijn moeder die soms boos tegen hem doet. En dan komt het hoge woord eruit: “”Ik wil hier niet meer zijn. Ik wil dood. Naar de andere wereld, want daar kan ik beter voor mezelf zorgen.”

Het leven kan zwaar voelen

“Hoe wil je je voelen?”, vraag ik. Ties wil zich graag vrij voelen, zodat hij lekker zichzelf kan zijn. En hij wil voelen dat hij mag zijn zoals hij is. Ik kijk hem in de ogen en weet dat een ‘gewone’ behandeling niet voldoende zal zijn. Hier is meer nodig en daarvoor zal ik met de billen bloot moeten. Ik vertel hem dat ik heel goed begrijp dat hij het zat is. Dat ik het leven ook zwaar vind en momenten heb waarop ik terug wil naar die heerlijke plek, waar we allemaal vandaan komen en ook weer naar zullen terugkeren. Hij kijkt mij verbaasd aan: jij ook? Ben ik dan niet de enige die zich zo voelt?

“Ik ga je iets vertellen wat ik normaal niet vertel aan kinderen van jouw leeftijd”, ga ik verder. Even lijkt hij te schrikken, bang dat hij het niet zal begrijpen. Ik stel hem gerust, want ik weet dat zijn ziel het zal herkennen. Dan haal ik een tekening tevoorschijn die ik heb gemaakt. Het is een wereldbol met puntjes erop die licht uitstralen. Ik leg uit dat de aarde in een veranderingsproces zit, waarin de planeet in haar geheel naar een hoger energieniveau wordt gebracht. Om dat proces te begeleiden, zijn overal op de aarde pioniers geplaatst; voorlopers die een lichtpuntje zijn, zodat andere mensen hun weg beter kunnen vinden.

Er zijn meer mensen zoals jij

Pionier zijn is niet gemakkelijk. Je moet de weg banen voor anderen en dit betekent dat je op plekken komt waar nog niemand is geweest. Soms word je uitgelachen of belachelijk gemaakt. Soms worden mensen boos op je, omdat je dingen blootlegt die zij nog niet onder ogen willen zien. Dat kan een eenzaam gevoel geven, alsof je er helemaal alleen voorstaat. Maar na een tijdje ontdek je dat er meer mensen zijn zoals jij. Mensen die er ook voor hebben gekozen een lichtpuntje te zijn.

Ties kijkt mij aan en ik zie tranen in zijn ogen blinken. Zijn moeder ziet het ook en is blij met de (h)erkenning die er is voor haar zoon. Ik steek mijn hand naar hem uit en zeg: “Ik ben een lichtpuntje.” Dan doe ik hetzelfde bij zijn moeder. Zij beantwoordt de handdruk met een glimlach en zegt: “Ik ben ook een lichtpuntje.” Ties begrijpt de hint, geeft zijn moeder een hand en zegt: “Ik ben een lichtpuntje.” Het voelt als een plechtig moment, waarop hij zijn essentie omarmt.

Ter afronding gaan we in gesprek met dat deel van hem, dat boos reageert als hij zich niet geaccepteerd voelt door andere kinderen. Door deze manier van reageren om te buigen, kan hij woorden geven aan zijn gevoel, zodat hij lekker zichzelf kan zijn en zich vrij kan voelen in zijn hoofd en in zijn lichaam. Het deel dat hem hierbij gaat helpen, krijgt een nieuwe naam: VRIEND. Samen met zijn nieuwe vriend kan Ties de wereld aan. Het zal niet altijd makkelijk zijn en er zullen momenten zijn waarop hij het wil opgeven. Ik hoop dat hij dan zal denken aan de dag waarop hij ontdekte dat hij een lichtpuntje is.

Zegt jouw kind weleens dat hij dood wil en schrik je daar enorm van?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

 

 

Gerelateerde blog's