De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Waar komen die driftbuien opeens vandaan?

shutterstock_113693497Tim is bijna vier jaar. Zijn moeder krijgt binnenkort een nieuwe baby. Daarmee wordt hij de oudste in een gezin van drie. De laatste tijd heeft Tim last van driftbuien. Vanuit het niets kan hij opeens in woede ontsteken. Gillen, krijsen, bijten; hij trekt alles uit de kast. Vooral zijn vader moet het ontgelden. Als hij ’s ochtends wil helpen met aankleden of ontbijten, is Leiden in last. Mama moet het doen!

Met een derde kindje op komst is het vooruitzicht van een gillende kleuter geen pretje. Daarom kloppen zijn ouders aan bij De Kinderpraktijk in Soest. Zij willen graag weten waar deze driftbuien vandaan komen. Omdat Tim te jong is om rechtstreeks behandeld te worden, fungeert zijn moeder als tussenpersoon. Zij zal tijdens de sessie de antwoorden van haar zoontje doorgeven.

Algauw wordt duidelijk dat Tim zich niet meer speciaal voelt. Hij is bang dat hij over het hoofd gezien wordt. De neiging bestaat om de oorzaak te zoeken in het drukke gezin en de komst van een nieuwe baby. Toch is dit niet het geval. De verklaring moet gezocht worden in het eerste jaar van zijn leven.

Tot 1 jaar vormt het kind een symbiotische verbinding met zijn moeder. Doordat de moeder van Tim in deze periode werd opgeslokt door verdrietige familiezaken, kon Tim de verbinding met zijn moeder niet zo goed voelen. Daar kan zij weinig aan doen en daarom heeft het geen zin zich daar schuldig over te voelen.

Wat gebeurd is, kunnen wij niet veranderen. Wat we wel kunnen doen, is zorgen dat deze ervaring geen schaduw werpt over Tim’s (toekomstige) leven. Daarom ruimen we alle emoties, gedachten en patronen op die verbonden zijn met deze eerste levensfase.

Om Tim ook in het dagelijks leven te ondersteunen, gaan we op zoek naar een manier om hem te laten voelen dat hij speciaal is. Een manier die te combineren is met een druk gezin, waar net een baby is geboren. Deze techniek is eenvoudig en effectief: met liefdevolle ogen naar je kind kijken. Dat kan altijd en overal, zelfs als je een baby aan de borst hebt. Vraag je eens af: gaan jouw ogen stralen als je kind de kamer binnenkomt?

Waar Tim bij is, leg ik uit dat hij altijd speciaal zal zijn, omdat hij degene is die van zijn mama een moeder heeft gemaakt. Dat brengt haar op een idee. “Vanavond ga ik samen met Tim het boek van zijn geboorte bekijken. Zodat hij weet hoe bijzonder hij voor mij is.”

De volgende ochtend ontvang ik een mailtje van de moeder van Tim. Zij schrijft: “Ik wil even iets met je delen. Gisteravond heb ik met Tim de foto’s van zijn babyboek gekeken. Hij vond het geweldig en stond vanochtend om half zeven alweer met het boek naast mijn bed. Tijdens ons ochtendritueel heeft hij zijn vader wel vier keer om hulp gevraagd, in plaats van boos te worden. Zo lief! Nogmaals dank voor je hulp.”

Heb jij een stressvolle gebeurtenis meegemaakt en wil je dit niet doorgeven aan je kind(eren)? Maak dan schoon schip!

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

 

 

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.