De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Verdriet hoeft niet gesust te worden

babysIn ieder mensenleven gebeuren leuke én minder leuke dingen. Teleurstelling, verdriet en verlies, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Ze kloppen ongevraagd aan onze deur en dan is het de vraag: hoe ga je daarmee om? Niemand wil zich graag rot voelen en daarom stoppen de meeste mensen hun emoties weg. Het voordeel van wegstoppen is dat je er niet mee hoeft te dealen. Als je er maar niet aan denkt, kun je doen alsof het er niet is. Het nadeel van wegstoppen is dat zich onder de oppervlakte een berg vormt van onverwerkte emoties. Die berg wordt groter en groter, totdat er op een gegeven moment geen houden meer aan is. Dan barst de bom en komt alles er in één keer uit.

In de Kinderpraktijk zie ik veel kinderen die last hebben van woede-uitbarstingen. Vaak blijkt de boosheid slechts het topje van de ijsberg te zijn. Daaronder zit verdriet verborgen. Kinderen kunnen verdrietig zijn omdat ze gepest worden, omdat hun ouders gescheiden zijn, of omdat ze niet mogen zijn wie ze zijn. Onze eerste neiging is om dat verdriet weg te nemen. Als ouder wil je immers dat je kind gelukkig is.

Verdriet hoort bij het leven. Het hoeft niet weggepoetst te worden, of gesust te worden met een snoepje. Het beste wat je kunt doen als je kind verdrietig is, is het serieus nemen. Wees niet bang om vragen te stellen. Hoe voelt dat voor jou? Wat denk je dan? Wat zeg je tegen jezelf? Zo krijg je meer inzicht in de binnenwereld van het kind.

Verdriet dat serieus genomen wordt, kan landen in jezelf. Het krijgt een plekje en dan kan het helen beginnen. Het mooie van verdriet is dat het je zachter en begripvoller maakt. Je kunt je beter inleven in het leed van andere mensen en je kunt ze troosten, omdat je weet hoe het voelt om verdrietig te zijn.

Pijn is niet fijn, maar je groeit ervan. Daarom is het niet nodig je kind te behoeden voor negatieve ervaringen. Zij maken deel uit van de ervaring die Leven heet. Laat je kind zien dat het oké is om af en toe boos of verdrietig te zijn. Stop je eigen tranen niet weg, maar leg uit – in woorden die je kind kan begrijpen – waarom je verdrietig bent. Dan geef je het goede voorbeeld en leert je kind dat het oké is om te voelen en dat je mag zijn wie je bent.

Een kind dat er mag zijn, met al zijn leuke en minder leuke eigenschappen, groeit op tot een evenwichtige volwassene met het hart op de juiste plek. Een mens om van te houden!

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.