De Kinderpraktijk
Heuvelweg 25 | 3761 XL Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Stap uit je comfortzone

e38110af-b82e-4e98-8df5-3888e06571b1De laatste tijd doe ik dingen die ik normaal niet zo gauw zou doen. Activiteiten die mij uitdagen om buiten mijn oevers moet treden. Buiten je comfortzone gaan, noemen ze dat. Het bekende verlaten en het nieuwe betreden. Best een uitdaging voor een controlfreak.

Het begon allemaal tijdens een vakantie op Curacao. Ik had gehoord dat je er kon er zwemmen met dolfijnen en dat wilde ik wel eens proberen. Aan dolfijnen worden bijzondere eigenschappen toegedicht; ze zouden helende eigenschappen hebben en magische transformaties teweegbrengen bij de mensen met wie ze in contact treden. In werkelijkheid bleek het een commercieel circus te zijn, opgezet om toeristen geld uit de zak te kloppen. Pas later ontdekte ik dat de magie wel degelijk aanwezig was. Ik had het alleen niet door, omdat ik te druk was met oordelen.

Ik was alweer een tijdje thuis toen ik een aankondiging zag voor een vuurloop voor moeders en dochters. Nooit eerder had ik de behoefte gevoeld om over hete kolen te lopen, maar nu voelde ik: dit moet ik doen! Hand in hand liep ik met mijn dochter  over het vuur. Pijnloos was het niet, maar het was heel bijzonder om dit samen met mijn dochter te beleven. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op deze ervaring.

Intuïtief schilderen

Korte tijd later zag ik een workshop ‘ schilderen vanuit je hart’. Ik kende de kunstenares van Facebook maar had haar nog nooit IRL ontmoet. Toen bleek dat ik de enige deelnemer was, mocht ik kiezen: annuleren, of in mijn eentje komen. Zo stond ik opeens te schilderen in een echt atelier. Intuïtief pakte ik kleuren die ik normaal niet gebruik, spoot verf in het rond, kliederde, spetterde en zag onder mijn ogen iets prachtigs ontstaan. Wat heerlijk om zo vanuit je gevoel te schilderen!

Vorige week bezocht ik met George een theatervoorstelling. Voorafgaand aan de voorstelling wilden we een hapje eten in de kelder van het theater. Maar het restaurant was volgeboekt en wij hadden niet gereserveerd. Er waren nog twee stoelen vrij aan een tafel waar al mensen zaten. Wij mochten aanschuiven bij deze mensen en vanaf het eerste moment ontstond er een geanimeerd gesprek. Alsof we al jaren bevriend waren en gezellig samen uit waren. Ik was verbaasd over hoe makkelijk het ging en ik hoefde niet eens mijn schroom te overwinnen!

Laat de controle los

Wat hebben deze situaties met elkaar gemeen? Het zijn allemaal situaties waarin het anders loopt dan verwacht. En ik, die altijd graag wil weten wat er gaat gebeuren en het liefst alles zou plannen, geef mij over aan dat wat is. Ik verwonder mij, laat me verrassen en ben trots op mezelf; dat ik dit kan, dat ik dit durf, dat ik dit doe. Het geeft mij de vrijheid om mezelf te zijn, onder alle omstandigheden. Ook als ik iets doe wat ik nog nooit heb gedaan, ook als ik de enige deelnemer ben, ook als het anders loopt dan ik had gedacht. Wat ik hiervan heb geleerd, is dat er niks misgaat als ik de controle loslaat. De wereld vergaat niet als ik de touwtjes uit handen geef. Het wordt er eigenlijk alleen maar leuker, speelser en sprankelender van.

Durf jij het aan om buiten je eigen comfortzone te treden? Niet wetende wat er precies gaat gebeuren? Doe eens iets wat je normaal niet zou doen, geef je op voor iets geks en ontdek wat het je gaat brengen. Je hoeft niet meteen te gaan abseilen, in vrije val van een rots af te springen of te gaan zwemmen met haaien. Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom dát je het doet. Ik ben van plan om nog heel veel leuke dingen te gaan doen. Doe je mee?

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.