De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Slaapproblemen: je kunt er van wakker liggen!

Wanneer een kind niet wil slapen, kost dat de ouders veel tijd en energie. Naar bed brengen wordt een omslachtige onderneming en het slaapritueel lijkt steeds langer te worden. Op een gegeven moment wordt het een uitputtingsslag, waarbij het kind vaak de langste adem heeft.

In sommige gevallen gaat het alleen om het inslapen, maar het kan ook om nachtmerries gaan, midden in de nacht schreeuwend wakker worden, of in alle vroegte naast het bed van de ouders staan. Het is niet makkelijk dit patroon in je eentje te doorbreken, omdat je niet weet wat de oorzaak is. Dan kan het fijn zijn als een deskundige in één keer naar de kern van het probleem gaat en daar de angel eruit haalt. Een Methode Matheij® Coach kan dat.

Luna is anderhalf. Een pittig dametje met blonde haartjes en helblauwe ogen. Mijn eerste kennismaking met haar vindt plaats door de telefoon. Terwijl ik met haar moeder het probleem bespreek, hoor ik haar op de achtergrond luidkeels protesteren. “Dat doet zij normaal nooit”, zegt haar moeder verbaasd.

Wanneer Luna twee weken later met haar ouders in De Kinderpraktijk komt, moet zij aanvankelijk niks van mij hebben. Het is alsof zij onbewust aanvoelt dat ik het patroon, dat zij samen met haar ouders heeft gevormd, ga doorbreken.

Elke avond is het een hele toestand om Luna in slaap te krijgen. Soms ligt zij anderhalf uur in de armen van haar vader voordat zij uiteindelijk in slaap valt. Hoewel hij dit met liefde voor zijn dochter doet, zou hij er wat voor over hebben als dit probleem wordt opgelost.

De zwangerschap en geboorte van Luna verliepen volgens het boekje. De bevalling begon op de uitgerekende datum en het kindje kwam zonder complicaties op de wereld. Meteen daarna ging het mis. De placenta wilde niet loslaten en dit kan levensbedreigend zijn voor de moeder. Zij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. De kersverse vader bleef ontredderd achter en werd heen en weer geslingerd tussen de zorg voor zijn echtgenote en de verantwoordelijkheid voor dat kleine wezentje. “Ik reed met mijn dochter achter de ambulance aan en voelde mij zó machteloos. Op dat moment heb ik mijn hand op haar buikje gelegd en ik zou durven zweren dat zij haar handje op de mijne legde.”

Het liep gelukkig goed af met moeder en dochter, maar als hij erover vertelt, springen de tranen in zijn ogen. Ook voor zijn vrouw heeft deze moeilijke start er flink ingehakt. “Ik heb mij lange tijd schuldig gevoeld, omdat ik er niet voor haar kon zijn in het begin.”

Het wordt tijd om de ballast, die zij met zich meedragen op te sporen, op te ruimen. De Grote Schoonmaak is daar uitermate geschikt voor.

 Een pasgeboren baby is als een spons. Hij of zij neemt alle indrukken in zich op. Voor Luna is de eerste kennismaking met het leven behoorlijk heftig geweest. Zij is daar zo van geschrokken dat zij een beetje ‘los’ is geraakt van haar kern. Je kunt het vergelijken met een apparaat dat een los contactje heeft. Dat functioneert gewoon niet lekker. Door de manier waarop haar leven is begonnen, staat Luna niet stevig. Zij is het basisvertrouwen kwijtgeraakt dat papa en mama er altijd voor haar zullen zijn. Daarom blijft zij alert, om te controleren of ze er nog zijn. En dat is niet handig, als je lekker wilt gaan slapen.

Door alles wat haar in de weg zit op te sporen en op te ruimen, kan Luna een nieuwe start maken. Moeder en kind zijn op deze leeftijd nauw met elkaar verbonden en daarom ruimen we ook een aantal belemmeringen bij de moeder op. Hoewel je zou verwachten dat een kind van anderhalf nog niet begrijpt wat er gebeurt, is Luna helder en betrokken aanwezig bij dit proces. 
Op het moment suprême loopt zij naar haar moeder toe en legt haar handjes op mama’s knieën, alsof zij haar wil aanmoedigen: “Toe maar, laat het maar los.” Zodra wij klaar zijn met opruimen, draait zij zich om en loopt weg. Wat een wijsheid, verzameld in dat kleine lijfje!

Bij het afscheid krijg ik een handje van haar. Zij kijkt mij indringend aan en in dit woordeloze contact wordt meer uitgewisseld dan ik ooit zal kunnen navertellen. Enkele dagen later ontvang ik een mailtje van de moeder van Luna. “Het gaat nu al beter”, schrijft zij. “Luna gaat makkelijker slapen, het lijkt wel alsof zij er meer vertrouwen in heeft.” Welterusten, lieve Luna. Slaap zacht.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.