De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of klik hier.

Samuel, een spiritueel leider in de dop

Samuel (10) gelooft in de liefde van de mens. Hij gelooft dat God de problemen in de wereld niet kan oplossen, omdat de mensen dat zelf moeten doen. Op jonge leeftijd praat en handelt hij als een wijze man. Helaas valt dit niet zo goed bij de andere kinderen.

Op school gaat het niet zo goed. Samuel vindt het lastig om contact te maken met zijn klasgenoten. “Sociaal onhandig”, noemt hij het zelf. Waarna hij opmerkt dat dit eigenlijk nergens op slaat, want hoe kun je nou onhandig zijn in jezelf zijn?

Wat hij moeilijk vindt, is dat hij andere kinderen niet goed kan ‘lezen’. Hij kan niet inschatten of ze hem echt willen helpen of doen alsof, om hem te pesten. In de klas wordt hij niet geaccepteerd, omdat hij anders is. “Ze doen niet eens hun best om contact met mij te maken.”

“Hoe wil je je niet meer voelen?”, vraag ik. “Alsof ik een idioot ben voor de rest van de klas. Dat het voelt alsof je alles fout doet.” “En hoe voelt dat voor jou?” “Gefrustreerd, verdrietig en boos.” “Hoe wil je je je voelen?”, vraag ik. “Dat ik voel dat ik bij de klas hoor.” “En hoe zou dat voelen, als je erbij hoort?” “Fijn, blij en opgelucht.”

Ik besluit de Grote Schoonmaak in te zetten. Dit is een snelle en concrete manier om je rugzak met levensbagage leeg te halen en opnieuw te vullen met mooie dingen. Dit doe je door alles wat jou belemmert op te sporen en het vervolgens op te ruimen en te vervangen.

We praten over de rol die hij gaat vervullen hier op aarde. Samuel is iemand die andere mensen bewust gaat maken. Een inspirator. Een leraar vanuit het hart. Hij wil heel graag van betekenis zijn, maar als niemand naar hem wil luisteren, voelt hij zich een roepende in de woestijn.

Samen brengen we zijn bagage in kaart; de ballast die hij elke dag moet meesjouwen. Instabiel, overbezorgd, angstig en in de steek gelaten. Zijn ogen vullen zich met tranen als hij zegt:” Voor mij voelt het alsof ik niks te doen heb op deze wereld.”

Er blijken vier Dwarsliggers te zijn; delen van zijn persoonlijkheid die de boel in de war schoppen. Zij zorgen ervoor dat hij vanbinnen blokkeert en wil wegvluchten als het moeilijk wordt. “Dat gebeurt gewoon, daar kan ik niks aan doen.” Zijn moeder beaamt dat.

Door alle negatieve emoties, gedachten en overtuigingen op te ruimen en ze te vervangen door positieve emoties, gedachten en overtuigingen komt Samuel meer in zijn kracht te staan. De Dwarsliggers gaan hem daarbij helpen. Zij krijgen allemaal mooie, nieuwe taken die hem zullen helpen zich fijn, blij en opgelucht te voelen.

Samuel is een spiritueel leider in the making. Dat is heel mooi, maar nu werkt het vooral tegen hem. Hoewel duidelijk is dat hij in zijn leven prachtige dingen zal gaan doen, mag hij nu nog gewoon even kind zijn en vanuit die energie contact maken met andere kinderen.

Tegen het einde van de sessie is alles wat hem in de weg stond opgespoord, opgeruimd en vervangen. “Ik voel mij nu al anders”, zegt Samuel en er klinkt verbazing door in zijn stem. Zijn hele uitstraling en lichaamstaal is veranderd; van moe en terneergeslagen naar blij, energiek en opgelucht.
Diezelfde avond ontvang ik een mailtje van de moeder van Samuel. “Wat is er veel gebeurd en wat vielen voor ons alle stukjes op zijn plek. Zo bijzonder. We reden terug en zeiden tegen elkaar: “Deze dag vergeten we nooit meer.”

Gerelateerde blog's