De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

‘s Nachts beleeft zij de geschiedenis opnieuw

shutterstock_202319503Soms hebben kinderen klachten die onverklaarbaar zijn. Angsten die niet zijn terug te voeren op iets wat zij hebben meegemaakt. En toch zit hen onmiskenbaar iets dwars. Dan wordt het tijd om verder te kijken. Of eigenlijk: terug te gaan in de tijd, om te ontdekken wat er is gebeurd.

Anne (2) wordt vaak ‘s nachts wakker. Zij huilt hartverscheurend en is helemaal in paniek. Het lijkt wel alsof zij ergens bang voor is, maar wat? Haar ouders troosten haar en vangen haar liefdevol op. In hun gezin is onlangs een baby’tje geboren en de gebroken nachten beginnen hen op te breken. Zij willen graag weten wat er aan de hand is.

Zo klein als ze is, zo duidelijk zijn de antwoorden die Anne geeft. Niet rechtstreeks, dat zou niet kunnen op haar leeftijd. Zij geeft de boodschappen door via haar moeder. Daarvoor gebruiken we de spiertest, die kenmerkend is voor de Methode Matheij. Anne voelt zich niet veilig. Zij ervaart een dreiging die heel oud is. “Is het iets uit een vorig leven?”, vraag ik. Daarop wordt bevestigend geantwoord.

Oude bagage

In Anne’s rugzak zit bagage die dateert uit een vorig leven. Dit kan soms gebeuren als een oude geschiedenis niet goed is afgerond. Samen sporen we de ballast op die per ongeluk is meegereisd en die Anne tijdens haar slaap herbeleeft. “Mensen kunnen je pijn doen”, is een overtuiging die Anne bij zich draagt. Op het moment dat dit wordt uitgesproken, pakt zij met haar kleine handje mijn voet vast. Zo beeldt zij uit wat de betekenis is van deze zin: ze schoppen de voeten onder je vandaan.

Door wat zij in dit vorige leven heeft meegemaakt, heeft zij weinig vertrouwen in andere mensen. Haar geestelijke veerkracht is tot het uiterste beproefd en als gevolg daarvan heeft zij besloten: “Ik mag niet meer vertrouwen in de goedheid van mensen.” Op dat moment mengt de vader van Anne zich in het gesprek. “Heeft dit iets te maken met de Tweede Wereldoorlog?” Zijn vrouw kijkt hem verbaasd aan. “Hoe kom je daar nou bij?”

Joodse zusjes

De moeder van Anne heeft een levenslange fascinatie voor deze donkere periode in de geschiedenis. Vandaar dat hij deze link legt. Wanneer we het verhaal verder ontrafelen, blijkt dat Anne en haar moeder deze historie met elkaar delen. Zij waren twee Joodse zusjes, die in de oorlog zijn omgekomen. Anne mag dit nu voor zichzelf opruimen, haar moeder gaat dat op een ander moment doen.

Samen met Anne mag ik de oude ballast opruimen, Zij kruipt bij mij op schoot en leunt ontspannen tegen me aan. Samen pakken we de onzichtbare pijn beet en gooien haar weg. Au weg! Met een ernstig snoetje kwijt zij zich van deze belangrijke taak. Niet te geloven dat dit meisje pas twee jaar oud is! Daarna controleren we of alles wat haar in de weg zat goed is opgeruimd.

Je bent veilig

“Ik voel mij veilig, tevreden en geliefd” wordt haar nieuwe overtuiging in het leven. De basisveiligheid is hersteld en ik ben benieuwd of Anne nu lekker gaat slapen. Twee weken later krijg ik een mailtje van haar moeder. Zij maakt zich zorgen, want het lijkt wel erger te zijn geworden. Overdag merk je niets aan Anne. Dan is zij een blij, vrolijk meisje. Maar ‘s nachts wordt ze gillend wakker en is ze niet meer te bereiken.

Daarom besluiten we er nog een sessie aan te wijden. Deze keer zoeken we een aantal acupressuurpunten, die Anne sterker zullen maken. Deze punten kan haar moeder thuis behandelen, zodat er rust komt in het gezin. Het is alsof Anne begrijpt hoe belangrijk dit is. De eerste keer dat haar moeder de punten langsloopt, kruipt haar dochtertje uit zichzelf bij haar op schoot.

Wanneer de sessie bijna is afgelopen, wil Anne nog een boodschap doorgeven: “Mama, je hoeft je geen zorgen meer te maken.” Met een glimlach besluiten we deze sessie.

Heeft jouw kind last van nachtmerries, of is het slapen een probleem? Er kan iets aan gedaan worden!

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's