De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Oorproblemen geven achterstand op school

a3a85321-59a0-41bc-9d2e-b38f185f0a11Isa is nog geen 6 jaar oud en zij heeft het moeilijk op school. Door oorproblemen als gevolg van een gehoorbeschadiging heeft zij een flinke taal/spraak achterstand opgelopen. Het meisje is onzeker en bang om dingen fout te doen. Zodra de juf in de buurt komt, blokkeert zij en kruipt ze in haar schulp. Ook bij andere volwassenen vindt zij het moeilijk om zich te uiten. Zij trekt zich terug in haar eigen wereldje en zegt alleen het hoognodige. Thuis uit zij haar frustratie door middel van boosheid en driftbuien.
Wanneer de moeder van Isa voor de eerste keer in De Kinderpraktijk komt, is zij erg gecharmeerd van onze rode kater, die haar bij binnenkomst hartelijk begroet. Dat brengt mij op een idee.  Een week later, als Isa met haar meekomt, besluit ik Milow mee naar boven te nemen. Dat doe ik normaal nooit, maar ik heb het gevoel dat hij haar misschien over de drempel kan helpen. Isa is helemaal weg van die gekke rode kater, die haar kopjes geeft en zomaar bij haar op schoot blijft zitten.

Gevoelig meisje

Via de spiertest die hoort bij de Methode Matheij maak ik contact met Isa. Door te ‘praten’ met dat deel van haar dat alle antwoorden weet, kunnen we ontdekken wat haar dwarszit. Omdat Isa heel gevoelig is, komt er veel bij haar binnen. Niet alleen prikkels, maar ook emoties van anderen kunnen haar in de weg zitten. Daarom heeft zij het nodig zich regelmatig te verbinden met haar eigen, innerlijke rustpunt. Isa weet de weg naar deze plek, die onderin haar buik te vinden is. Wanneer zij daar naartoe gaat om even op te laden, ziet dat er aan de buitenkant uit als terugtrekken.

Er zijn verschillende vormen van terugtrekken. Sommige zijn functioneel, andere minder. Je kunt je terugtrekken om je te verbinden met je eigen kern of omdat de buitenwereld je even teveel wordt, maar bijvoorbeeld ook omdat iemand niet goed aanvoelt, of omdat je ergens bang voor bent. De moeder van Isa is verrast dat haar kleine meisje het allemaal zo goed kan uitleggen. Tegelijkertijd verbaast het haar niet, omdat zij altijd heeft geweten dat er meer speelt dan je aan de buitenkant kunt zien.

Bang om het niet goed te doen

Samen gaan we onderzoeken of er dingen zijn die Isa in de weg zitten. Daarbij stuiten we op een dwarsligger. Dit is een deel van Isa dat de boel in de war schopt, waardoor zij zich niet open, blij en zeker kan voelen. Dit stukje van haar is bang om het niet goed te doen. Hij wordt onzeker als andere mensen (volwassenen) Isa gaan beoordelen. Als reactie daarop wordt hij boos of trekt hij zich terug, waardoor Isa niet meer te bereiken is. Daarom ga ik in gesprek met deze dwarsligger, om te kijken of er misschien een andere manier is die beter werkt. De dwarsligger krijgt een nieuwe taak: hij mag Isa helpen om te zeggen wat zij denkt, vindt en voelt en om het duidelijk aan te geven als zij iets niet wil. Tevens zal dit deel een rol gaan spelen bij het leren vertrouwen van andere mensen.

Drie weken later krijg ik een mailtje van de moeder van Isa. “We willen jou graag laten weten dat het heel goed gaat met Isa. Na het bezoek aan jou hebben we een compleet ander kindje teruggekregen. Ze is veel vrijer, vrolijker en zegt nu wat haar dwars zit. Ook op school is ze veel opener. Volgens mij heeft ze in die paar weken al meer gezegd dan vorig schooljaar in een heel jaar. Zij is druk met letters schrijven, maakt grapjes en kan soms zelfs bijdehand uit de hoek komen.” De juf van groep 2 weet niet wat ze meemaakt. “Ik heb hier een dossier en een meisje, maar het dossier past niet meer bij het meisje.”

Spontaan herstel

Thuis is er ook het een en ander veranderd. In plaats van driftbuien te krijgen, kan Isa nu duidelijk aangeven wat haar dwarszit. Soms neemt zij zelf een time out en zegt dan: “Ik ga even naar mijn kamer, even rustig worden.” Ook op logopedie gaat Isa met sprongen vooruit en kan het traject binnenkort worden afgerond. Wanneer Isa op controle gaat bij het Audiologisch Centrum blijkt dat het oor dat door een beschadiging ver in de min zat, veel beter is geworden. Gehoorbeschadiging die spontaan herstelt, dat kan volgens de onderzoekers helemaal niet. En toch is het zo. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.