De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Morgen wordt het beter

shutterstock_90897806Jessie (11) was nog maar een baby toen de problemen begonnen. Er was vaak ruzie thuis en hoewel zij niet wist waar het over ging, voelde zij aan dat ze zich beter stil kon houden. Zij groeide op tot een meisje dat gevoelig is voor sferen. Een lief kind dat het iedereen graag naar de zin wil maken. ‘s Nachts wordt zij vaak wakker en kruipt zij bij haar moeder in bed. Zij moet snel huilen en wordt bang als zij mensen ruzie hoort maken.

Haar vader woont al jaren niet meer bij hen. Zij ziet hem nog wel maar als hij haar komt ophalen, krijgt zij een knoop in haar maag. Hij doet zijn best om lief voor haar te zijn, maar zijn stemming kan zomaar ineens omslaan. Dan lijkt hij niet meer op de papa die zij kent en waar zij van houdt. Zoals zoveel kinderen die een scheiding hebben meegemaakt wordt zij heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Zij wil het graag goed doen voor iedereen, maar o, wat is dat moeilijk.

Door alles wat er in haar jonge leventje is gebeurd, is Jessie het contact met zichzelf kwijtgeraakt. Zij is niet meer aangesloten op haar eigen ‘tankstation’; een unieke bron van leven waar je zelf kunt gaan bijtanken. Diep van binnen zit er veel verdriet dat er niet uit kan. Zij wil daar graag vanaf, maar een deel van haar persoonlijkheid blokkeert als zij Grote Schoonmaak wil houden. Zo’n deel dat protesteert als je een verandering ten goede wilt inzetten, noem je een Dwarsligger. Meestal gebeurt dit vanuit angst of onzekerheid, maar het gevolg is wel dat je niet vooruit komt in het leven.

Jessie wil zich graag fijn en veilig voelen, maar omdat er al van jongs af aan problemen zijn, kent zij dat gevoel niet. Zij zou niet eens weten hoe het voelt om gewoon gelukkig te zijn. Dit is onbekend terrein voor haar en dus ook voor het deel van haar dat gaat dwarsliggen. Ik werk al meer dan tien jaar met deze Dwarsliggers en ik heb ontdekt dat je twee kanten met ze op kan: je kunt vriendschap met ze sluiten, of je kunt ze wegsturen. Zonder enige aarzeling kiest Jessie voor de laatste optie. Weg ermee!

De Dwarsligger mag van haar met pensioen gaan en hij is zo moe van al het vechten dat hij daar wel oren naar heeft. Hij gaat op reis naar Rusland, waar hij een huis krijgt dat hij zelf mag inrichten. Terwijl hij op weg gaat, brengen wij alles wat haar in de weg zit in kaart. Naast verdriet zit er veel angst en onzekerheid over de toekomst. Jessie voelt zich gekwetst en is teleurgesteld geraakt in mensen. “Het is niet leuk hier op aarde” is een overtuiging die zij in haar rugzak met levensbagage heeft zitten.

Tijd om deze ballast op te ruimen en een nieuwe, frisse start te maken. Jessie kiest ervoor dit op een creatieve manier te doen. Eerst schrijft zij alle negatieve emoties en gedachten op vellen papier en daarna snijdt zij ze aan stukken met de electrische schaar. Haar moeder helpt haar daarbij en samen werken zij geconcentreerd door. Wanneer alles is opgeruimd, mag zij haar rugzak vullen met nieuwe, positieve gevoelens en gedachten. Zij wil zich graag veilig voelen en weer vertrouwen hebben in de toekomst.

Om dat mogelijk te maken, vraag ik moeder en dochter een dikke streep te trekken onder het verleden; dat is geweest en nu begint er een nieuw hoofdstuk. Vanaf nu wordt het beter. Er zullen vast nog wel eens dingen gebeuren die niet leuk zijn, maar omdat Jessie haar oude bagage heeft opgeruimd, zal zij hier beter tegen bestand zijn. We spreken af dat moeder en dochter samen een feestje gaan vieren om deze nieuwe periode in hun leven in te luiden. Een periode waarin ruimte is voor liefde en geluk en waarin zij zich geborgen mag voelen in zichzelf.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.