De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Mogen moeders ook hulp vragen voor zichzelf?

IMG_2575Vraag aan een moeder wie er voorrang verdient, zijzelf of haar kind, en zij zal antwoorden: “Mijn kind natuurlijk!” Zo ging het ook bij Tina (43). Zij klopte aan bij De Kinderpraktijk voor de slaapproblemen van haar dochtertje. Pas toen dit was opgelost, durfde zij hulp te vragen voor zichzelf.

Zolang als zij zich kan herinneren, heeft Tina een haat/liefde verhouding met eten. Zij gebruikte eten om zichzelf te troosten en nare gevoelens te verdoven. “Als kind was ik altijd op strooptocht door het huis en at ik alles wat los en vast zat.”, vertelt zij. In de loop der jaren is haar onstilbare honger alleen maar toegenomen en haar gewicht groeide navenant. Om hier paal en perk aan te stellen, onderging zij vorig jaar een ingrijpende operatie.

Inmiddels is Tina 35 kilo kwijt en dat is natuurlijk een geweldige prestatie. Maar met de operatie zijn haar cravings niet verdwenen. Wanneer zij niet lekker in haar vel zit, roepen de vetten en koolhydraten haar en vindt zij geen rust totdat zij toegeeft aan hun lokroep.

“Wat ik graag wil is het patroon blootleggen. Waarom heb ik hier zoveel behoefte aan? Als ik dat kan ontcijferen, is het niet misschien meer nodig.”

Een onbegrepen kind

Tina heeft zich in haar jeugd vaak onbegrepen gevoeld. Het kind in haar is op zoek gegaan naar een manier om gezien te worden. Door zichzelf groter (lees: dikker) te maken, heeft zij ervoor gezorgd dat niemand haar meer over het hoofd kon zien. Maar deze manier van gezien worden is helemaal niet leuk, want de meeste mensen kijken niet verder dan de buitenkant. Terwijl Tina graag gezien wil worden als de persoon die zij van binnen is; zachtaardig, sterk, gevoelig, kundig en creatief.

Nu Tina zoveel is afgevallen, werkt de oude strategie niet meer. Zij zal een nieuwe manier moeten vinden om gezien te worden en daarom gaan we in gesprek met die delen van haar persoonlijkheid, die aan de basis hebben gestaan van de gewichtstoename. Het blijken zeven persoonlijkheidsdelen te zijn die één ding heel goed kunnen: gaatjes vullen.

Bescherming tegen de buitenwereld

Als kind heeft Tina een pantser om zich heen gevormd. Daarmee heeft zij zich gewapend tegen de oordelen van andere mensen. Wanneer mensen je beoordelen en zelfs veroordelen, vreet dat aan je. Het tast je gevoel van eigenwaarde aan. Daardoor zijn er scheurtjes ontstaan in het pantser van Tina. De zeven delen hebben geprobeerd de gaten op te vullen. En wat gebruiken ze daarvoor? Vette en koolhydraatrijke voeding, want daarmee kun je alles lekker dichtsmeren. Dát is de reden waarom Tina zo snakt naar chips, frites en aanverwante artikelen. Omdat ze worden gebruikt als bouwstoffen voor haar bescherming tegen de buitenwereld!

Samen formuleren we een aantal nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor deze delen. Zij gaan haar helpen het pantser te ontmantelen en een natuurlijke beschermlaag aan te brengen. Daarnaast zullen zij haar trek in gezonde dingen stimuleren en haar aanzetten tot beweging. Verder zullen zij haar helpen om negatieve prikkels vanuit de buitenwereld te filteren en haar geluksgevoel te stimuleren.

Bevrijd van een oude last

Op de boot die haar zal terugbrengen naar haar vakantiebestemming laat Tina haar tranen de vrije loop. Bij aankomst op het eiland waar het gezin op haar wacht, voelt zij dat zij het achter zich heeft gelaten. De oude ballast drukt niet langer op haar schouders. De volgende dag stuurt zij mij een foto van zichzelf, genietend van de zon. Zij straalt iets uit wat ik alleen maar kan omschrijven als intens geluk. “Wij zijn zo dankbaar dat we bij jou terecht zijn gekomen. De happiness die je op de foto ziet, is het fijne resultaat van onze intensieve samenwerking.”

Loop jij in jouw leven ook tegen dingen aan waarbij je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken? Kijk dan eens naar het Rust, Balans en Energie Programma dat ik speciaal voor Moeders heb ontwikkeld. Ik begeleid je graag op je weg naar jouw eigen persoonlijke Geluk.

Rust, Balans en Energie Programma

Gerelateerde blog's