De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Mijn kind is bang voor honden

shutterstock_142676296_kleinTristan is 8 jaar en hij is panisch voor honden. Deze angst gaat steeds meer zijn leven beheersen. Bij vriendjes spelen die thuis een hond hebben, gaat niet. Naar het bos, strand of park wil hij niet meer, want overal kan hij honden tegenkomen. “De hele wereld is een hond”, zegt hij. Tijd voor een bezoekje aan De Kinderpraktijk.

Wanneer Tristan oog in oog komt te staan met een hond schrikt hij enorm. Hij raakt verlamd van schrik en wil maar één ding: wegvluchten. Wanneer je heel erg schrikt, gaan er allemaal deurtjes dicht. Dan ga je op slot van binnen en kun je niet meer bij je zelfvertrouwen komen. Dat is bij Tristan ook gebeurd. Daardoor voelt hij zich heel klein en kwetsbaar en dat wil hij niet. Hij wil graag stoer en sterk en vol zelfvertrouwen zijn. Daarom gaan we samen uitzoeken waar de hondenangst vandaan komt.

Op onze speurtocht naar de oorzaak van deze angst stuiten we op een dwarsligger. Een dwarsligger is een deel van jouw persoonlijkheid dat de boel in de war schopt. Ze bedoelen het vaak goed, deze dwarsliggers, maar ze helpen je van de regen in de drup. Tristan’s dwarsligger is bang is dat ze hem niet goed genoeg vinden. Hij heeft zich opgeworpen als beschermer en zorgt ervoor dat Tristan zich terugtrekt. Zo is hij veilig voor het oordeel van de buitenwereld, maar op die manier wordt hij natuurlijk nooit stoer en sterk.

Een vriend voor het leven

Het leuke van dwarsliggers is dat ze heel fanatiek zijn. Wanneer je ze op de juiste manier benadert, kunnen ze als een blad aan een boom omslaan. In plaats van tegen te werken, gaan ze vóór je werken. Dan heb je een vriend voor het leven, die je helpt om je doelen te bereiken en je dromen te verwezenlijken. Tristan’s dwarsligger gaat hem helpen zijn schrik, paniek en hondenangst te overwinnen. Telkens wanneer hij zich klein en angstig voelt, en de neiging heeft achter zijn moeder weg te duiken, zal dit deel hem stimuleren om sterk en stoer te zijn en zelfverzekerd naar buiten te treden.

Er is nog een ander aspect dat onze aandacht vraagt. Dit heeft te maken met de relatie tussen moeder en zoon. Tristan is jarenlang uit de wind gehouden door zijn moeder. De eerste jaren van zijn leven heeft zij de zorg voor hem alleen gedragen. Jarenlang is zij vader én moeder voor hem geweest. Uit liefde voor haar kind heeft zij hem dicht bij haar hart gehouden. Dat is fijn, want dan voel je je geborgen en geliefd. Maar het kan je ook beperken om je vleugels uit te slaan.

Hondenangst of levensangst?

Onbewust heeft Tristan zijn moeder gebruikt als een schild naar de wereld. Hij kan niet zonder haar en dat maakt hem angstig en afhankelijk. Deze angst heeft zich samengebald in de angst voor honden, maar in feite is het een vorm van levensangst. Zijn moeder realiseert zich dat het tijd wordt om haar zoon los te laten. Zij zullen altijd verbonden blijven, maar door hem zijn eigen weg te laten gaan, komt er meer ruimte en kan hij zijn natuurlijke kracht ontdekken. Dan kan hij voelen hoe sterk en stoer hij is en groeit zijn gevoel van eigenwaarde. Naarmate zijn zelfvertrouwen toeneemt, zal de hondenangst steeds meer afnemen. Totdat deze geen rol meer speelt in zijn leven.

Twee weken later ontvang ik een mailtje van de moeder van Tristan. Zij schrijft: “Met Tristan gaat het super! In het weekend heeft hij 3 uur gemountainbiked in het bos en heeft hij wel 10 honden voorbij laten gaan. En deze week liep hij uit zichzelf op een hond af om hem te aaien.”

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.