De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Niet uit logeren vanwege heimwee

Cleo (10) heeft moeite met logeren. Zij ziet er tegenop om ergens anders te blijven slapen en als ze op kamp gaat, mist zij haar moeder. De drempel om te overnachten wordt steeds hoger en daardoor gaat ze soms maar helemaal niet meer.

Cleo is een gevoelig meisje. Zij pikt heel snel sferen op. Haar ouders zijn uit elkaar gegaan toen zij 3,5 was. Sindsdien woont zij bij haar moeder en logeert zij 2-3 keer in de maand bij haar vader. Tijdens die nachten kan zij moeilijk in slaap komen en ligt zij soms urenlang wakker. “Dan denk ik: “Iedereen slaapt en ik ben de enige die nog wakker is en dan raak ik in paniek.”

De eerste keer dat Cleo naar de Kinderpraktijk Soest komt, doen we Beter in Balans. Daarmee leer ik Cleo hoe zij er zelf voor kan zorgen dat zij rustig wordt. Dit doet zij door een aantal punten op haar lichaam te behandelen, in combinatie met ademhaling en affirmaties. Zo krijgt zij meer grip op haar gevoel. Twee maanden later komt zij nog een keer terug en dan gaan we samen een Reis naar Binnen maken. Dit is een ontdekkingsreis door je lichaam, waarbij je alles wat je niet leuk vindt eruit kunt gooien, zodat er ruimte komt voor iets nieuws.

Cleo wil zich niet meer verdrietig, gestrest en alleen voelen. Wat zij wel wil, is een blij, ontspannen en verbonden gevoel, ook als mama niet in de buurt is. Zij gaat via haar mond naar binnen en komt uit in haar buik. Daar zit het verdrietige gevoel. Omdat het een waterig gevoel is, besluit zij het door te spoelen. Daarna gaat zij naar het gestreste gevoel, dat in haar hoofd zit. Doorspoelen werkt niet en daarom besluit zij het lek te prikken. Tot haar eigen verwondering werkt het en lossen de stressvolle gedachten op.

Tenslotte reist zij naar het gevoel alleen te zijn, dat in haar buik te vinden is. Het blijkt een klein mannetje te zijn, dat zich alleen voelt.

– Wat wil je met dat mannetje?
Naar hem toe gaan.

– En dan?
Met hem spelen.

– Hoe reageert hij daarop?
Dan is hij niet meer alleen en daar wordt hij blij van.

– En jij?

Dan ben ik ook blij.

– Dat wilde je graag, blij zijn.
Ja.

– Je wilde je ook ontspannen en verbonden voelen. Waar wil je het eerst naartoe?

Verbonden.

– Waar zit verbonden in jouw lichaam?
In mijn rechterhand.

– Wil je het alleen daar voelen, of in je hele lijf?

Mijn hele lijf.

Cleo laat het gevoel vanuit haar rechterhand door haar hele lichaam stromen.
Daarna gaan we naar ontspannen. Dat zit in haar onderbuik.

– Kun je naar ontspannen toe gaan?

Ja.

– Hoe dichtbij kun je komen?

Bijna erin.

– Kun je er ook in?

Nee.
– Hoe komt dat?

Er zit geen deurtje in.

– Wat ga je nu doen?
Een deurtje maken.

– Oké, doe maar.

Cleo maakt een deurtje, opent het en stapt middenin het ontspannen gevoel.

– Hoe is dat voor jou?
Ik voel mij meteen veel meer ontspannen.

Nu Cleo zich blij, ontspannen en verbonden voelt (ook als mama niet bij haar is) en zij oefeningen heeft die zij kan doen als ze niet meteen in slaap valt, kan haar niet zoveel meer gebeuren. “Zijn we nu klaar?”, vraagt Cleo met een grote grijns. Haar oma is jarig en zij heeft veel zin in het feest en de daaropvolgende logeerpartij. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. De volgende dag ontvang ik een mailtje van haar moeder. “Cleo heeft goed geslapen bij oma. Zij wilde nog wel even met mij bellen, maar volgens mij is dat niet eens meer nodig. Ze kan het nu gewoon zelf.”

Gerelateerde blog's