De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Laat je licht schijnen!

Van jongs af aan hebben mensen mijn kracht gezien. En er etiketjes op geplakt. “Als blikken konden doden”, zei mijn moeder altijd, “dan was ik al lang dood neergevallen.” Wat zij aanzag voor boosheid, was in feite de pijn van het niet gezien worden, het niet erkend worden in mijn Zijn. Ik werd bestempeld als eigenzinnig, wilskrachtig en autonoom. Alsof dat slechte eigenschappen zijn!

Naarmate ik ouder werd, waren er meer mensen die een mening over mij hadden. Als jij ergens binnenkomt, komt er echt iemand binnen.”, zeiden ze. Hoe kon ik weten dat ze eigenlijk bedoelden: jij zorgt ervoor dat ik mij onzeker ga voelen. Met mijn lange blonde haren en lange benen viel ik op. Ik werd arrogant gevonden, ook al was ik dat niet. Wanneer mensen mij beter leerden kennen, zeiden ze vaak: “Je bent toch best wel aardig.” En dan dacht ik: hoezo, best wel aardig? Wat had je dan verwacht?

Al die woorden, etiketjes en oordelen pasten niet bij hoe ik mij van binnen voelde. Maar zoals dat gaat met woorden: als ze maar vaak genoeg herhaald worden, ga je er op een gegeven moment in geloven. Langzaam maar zeker veranderde er iets bij mij. Ik begon mij aan te passen, ging pasteltinten dragen om minder ‘bedreigend’ over te komen. Ik ontwikkelde voelsprieten om te peilen hoe mensen op mij reageerden. En ik dimde mijn licht, zodat mensen er niet door verblind zouden raken.

Dat is wat veel mensen doen. Zij maken zich kleiner dan ze in werkelijkheid zijn, tomen hun kracht in en zorgen ervoor dat hun kop niet boven het maaiveld uitsteekt. We doen allemaal ons best om erbij te horen en daarmee verliezen we onze eigenheid. We verloochenen onze ware aard en dat is niet de bedoeling. Nelson Mandela verwoordde het heel mooi in zijn Inaugurele Rede, geschreven door Marianne Williamson. Ik geef hier een klein stukje weer dat voor mij precies de essentie weergeeft.

“Er is niets verlichts aan jezelf kleiner maken zodat andere mensen om je heen zich niet onzeker gaan voelen. Wij zijn geboren om de glorie van God, die in ieder van ons is, tot uitdrukking te brengen. Als wij ons licht laten schijnen, geven we onbewust toestemming aan anderen om hetzelfde te doen.”

Mijn kracht laat zich niet langer verloochenen en daarom heb ik een besluit genomen. Ik wil mijn licht niet langer dimmen omdat een ander er misschien aanstoot aan kan nemen. Wanneer mijn licht jou verblindt, kijk dan alsjeblieft even een andere kant op, of zet een zonnebril op. Je neemt het de zon toch ook niet kwalijk dat zij schijnt? Ik ga mezelf niet meer verstoppen of me kleiner maken dan ik ben. Dit is wie ik ben en dat is helemaal oké.

Door mijn licht te laten schijnen, nodig ik jou uit om hetzelfde te doen. Doe je mee? Dan stralen we gezellig samen.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.