De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Jong geleerd, oud gedaan

shutterstock_113022904Jong geleerd, is oud gedaan. Gedragingen en gewoonten die je als kind hebt aangeleerd blijven een rol spelen, ook als je al lang en breed volwassen bent. Wat je van huis uit meekrijgt, is heel belangrijk. Denk maar eens aan de credo’s die jouw ouders jou hebben meegegeven. De teksten die je steeds te horen kreeg en die ongemerkt onderdeel zijn geworden van jouw eigen stelsel van overtuigingen.
Gek genoeg zijn het vooral de negatieve overtuigingen die blijven hangen. “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.” “Doe maar gewoon, da’s gek genoeg.” En wat gebeurt er met iemand die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt? Daar loopt het niet goed mee af. Stel dat er bij jou thuis een tegeltje aan de muur had gehangen, wat zou daar dan op hebben gestaan?

In het gezin waar ik ben opgegroeid, was het not done om trots te zijn op wat je had bereikt. Dan liep je naast je schoenen, had je het hoog in de bol, of was je over het paard getild. Allemaal associaties waar je niet echt blij van wordt. Ik leerde dat het niet oké is om trots te zijn. Wanneer ik met een mooi rapport thuiskwam, had ik volgens mijn ouders gewoon gedaan wat ik kon. Terwijl ik heel hard gewerkt had en daar graag erkenning voor wilde.

Allebei mijn dochters doen het goed op school en zij vinden het leuk om tijdens het avondeten te vertellen over de mooie cijfers die zij hebben gehaald. Ik ben blij dat het goed met ze gaat en ik weet dat ze het niet voor niks krijgen. Toch vind ik het lastig om hierin mijn houding te bepalen. Ik wil niet de boodschap afgeven dat ik alleen maar van ze hou als ze goede cijfers halen. Tegelijkertijd wil ik ook niet voorbij gaan aan hun inspanningen. In plaats van ze de hemel in te prijzen, geef ik een afgezwakte reactie. En doe ik eigenlijk hetzelfde als mijn ouders.

Wanneer ik achterom kijk, zie ik dat ik al best wat heb bereikt. Ik heb een boek geschreven, een praktijk opgericht, een eigen behandelmethode ontwikkeld. Allemaal dingen waar een mens trots op kan zijn. Ik vertel het mezelf, maar echt voelen kan ik het niet. Omdat die oude overtuigingen ertussen zitten. Zo kan ik nooit echt genieten van mijn succes.

En ik ben niet de enige. Veel vrouwen hebben de neiging zichzelf kleiner te maken dan ze zijn. Wanneer zij de stap hebben gewaagd om voor zichzelf te beginnen, zeggen zij dat ze “een bedrijfje” hebben. In het contact met andere vrouwen zullen zij eerder hun eigen onzekerheden benadrukken, dan hun geweldige talenten. Ik ken maar weinig vrouwen die ronduit durven toe te geven dat zij geslaagd zijn in het leven. En die paar die het wél doen, worden met argusogen bekeken.

Het wordt hoog tijd dat we stoppen met onszelf kleiner te maken. Het leven is zoveel leuker als je mag genieten van je welverdiende succes. Daarom heb ik mijzelf toestemming gegeven TROTS te mogen zijn op wie ik ben. En ik wil jou uitnodigen hetzelfde te doen. Sta eens stil bij wat je al hebt bereikt, bij alle hindernissen die je hebt overwonnen. Geef jezelf een schouderklopje, koester jezelf, omhul jezelf met liefde en warmte. Laat mij zeggen wat je zelf niet kunt: je bent een PRACHTIG MENS.

Wanneer je binnenkort een complimentje krijgt, wimpel het dan niet weg, maar drink het in. Mijn collega Marja Ruijterman leerde mij hoe je dat kunt doen. Schrijf het complimentje op, zodat je het niet kunt vergeten. Lees het een paar keer over en laat de woorden tot je doordringen. Adem in en laat de essentie ervan binnenkomen. Voel wat het met je doet. Wanneer je hier een gewoonte van maakt, zul je merken dat je tot in elke vezel van je lichaam vervuld raakt.

Naschrift:
De avond nadat ik deze blog had geschreven, zat ik met mijn 17-jarige dochter om de tafel. Ik keek naar haar en besloot het anders te doen. Geen valse bescheidenheid, maar onverhulde trots. “Ik zie hoe hard je werkt en ik vind dat je het heel goed doet.” Even wendde zij zich af, alsof zij het moeilijk vond het te ontvangen. Toen zij zich weer naar mij toe keerde, zag ik tranen in haar ogen. Zij was geraakt, omdat ik haar ECHT had gezien.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.