De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of mail naar info@dekinderpraktijk.nl.

Jij hoeft niet alles op te lossen voor anderen

Met een verlegen lachje staat zij voor de deur, alsof zij wil zeggen: “Ken je me nog?” Ik herken haar meteen. Julia (10) is eerder bij mij geweest, maar dat is alweer een tijdje geleden. Nu is zij terug, omdat er wat dingen zijn die haar uit haar kracht halen. Omdat de behandeling de vorige keer goed heeft geholpen, heeft haar moeder een nieuwe afspraak voor haar gemaakt.

Julia zit in een klas met kinderen die behoorlijk druk zijn en extra aandacht nodig hebben. Deze kinderen kunnen plotseling boos uit de hoek komen en daar is Julia heel gevoelig voor. Daarnaast spelen er problemen in de familie en dat trekt Julia zich erg aan. Zij neemt alles in zich op en daardoor raakt haar systeem overbelast. Dit uit zich in de vorm van buikpijn, spanning en faalangst. Het zou fijn zijn als daar wat verlichting in mag komen.

“Wat zou je wel leuker of makkelijker willen in je leven?”, vraag ik aan Julia. Zonder aarzeling antwoordt zij: “Ik wil dat het op school leuker wordt en ik wil het een plekje geven dat ik sommige familieleden niet meer zie. Daar word ik verdrietig van en misschien ook wel boos.”
Ik kijk naar haar en mijn hart gaat naar haar uit. “Mag jij boos worden van jezelf?” “Nee, eigenlijk niet, want dan word ik boos op mama en dat is voor mama niet leuk.”

Julia is een gevoelig meisje. Wanneer een van haar klasgenootjes op geplaagd wordt, neemt zij het voor haar op. En als de juf boos dan wordt op de hele klas heeft zij daar last van. Dat vindt zij niet eerlijk, want zij probeerde toch alleen maar iemand te troosten? Julia wil zich graag blij en vol zelfvertrouwen voelen en als er onrust is in de klas zou zij zich graag rustig willen blijven voelen. Daarmee gaan wij aan de slag.

Julia heeft het gevoel dat zij een vredestichter moet zijn. Wanneer er ruzie is, wordt zij daar verdrietig van. Zij vindt het letterlijk onverteerbaar dat mensen elkaar pijn doen. Het geeft haar een onveilig gevoel en daar krijgt zij buikpijn van. Al deze dingen komen wij op het spoor door contact te maken met de wijsheid van haar lichaam. Op deze manier kan ik alles wat haar belemmert, opruimen en vervangen door iets dat haar helpt om dicht bij zichzelf te blijven en zich blij en zelfverzekerd te voelen.

Daardoor komt er ruimte voor een nieuwe manier van reageren. Julia hoeft niet alles op te lossen voor een ander, want daar wordt die ander niet beter van. In plaats van het leed van andere mensen op haar schouders te nemen, mag zij wat vaker haar schouders ophalen en denken: “Ze lossen het zelf maar op.” Wie ruzie maakt, of de strijd aangaat met iemand anders mag het zelf ook weer goed maken. Dat ziet Julia opeens heel helder in.

Wanneer de sessie gedaan is, gaat Julia blij en opgelucht naar huis. De volgende dag ontvang ik een mailtje van de moeder van Julia. “Wat een verschil al na 1 dag! Vanmorgen liep ze zingend door het huis en tussen de middag stond ze gek te dansen in de woonkamer. Het jampotje (oefening om in je eigen kracht te blijven) werkt goed. Ze had er zelf aan gedacht toen ze naar gymles ging en dat hielp! Er was weer wat gedoe met de jongens, maar dit keer had ze zoiets van “zoek het lekker zelf uit”. Ik ben zo blij om haar weer relaxed en vrolijk te zien.”

Gerelateerde blog's