De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Hoe zit het met jouw eigenwaarde?

0ce9bf30-c9a2-44fd-b3c5-8ef4cd0b9e4cMeestal meten we onze waarde af aan andere mensen. We vergelijken onszelf met iemand die mooier, leuker of slimmer is. En in die vergelijking dan komen we er zelf bekaaid vanaf. Ik heb een krachtige uitstraling. Altijd al gehad. Van jongs af aan maken mensen daar opmerkingen over. “Jij straalt altijd”  en “Als jij binnen komt, komt er ook echt iemand binnen.” Dat is fijn, als je je ook echt stralend en zelfverzekerd voelt. Maar wat als de binnenkant niet matcht met de buitenkant? Als datgene wat je aan de buitenkant ziet niet is wat je van binnen voelt?

What you see is what you get is een uitspraak die lang niet altijd opgaat. Veel mensen laten aan de buitenkant iets anders zien dan wat ze van binnen voelen. Zij doen zich anders voor dan ze zijn, omdat ze bang zijn gekwetst te worden, of niet goed genoeg te zijn.

Beteken ik wel genoeg voor de wereld?

Ik heb een vriendin die een hele serene uitstraling heeft. Mensen vinden het fijn om bij haar te zijn, omdat zij zoveel rust uitstraalt. Maar in haar binnenwereld heerst twijfel en onzekerheid. “Doe ik het wel goed?”, vraagt zij zich af. “Moet ik wel doorgaan met dit werk, beteken ik wel genoeg voor de mensheid?”

Jezelf op waarde schatten is een kunst die slechts weinig mensen beheersen. De meesten van ons maken zichzelf kleiner dan ze zijn. Vooral vrouwen zijn daar goed in. Zij runnen geen bedrijf, maar hebben een bedrijfje. Als zij succes boeken, wimpelen ze dat weg door te zeggen: ” Ik heb het niet alleen gedaan, ik heb hulp gehad van anderen.”

En denk maar niet dat ik een uitzondering vorm op de regel. Een krachtige uitstraling betekent niet automatisch dat je zeker bent van jezelf. Ik mag er dan wel stralend uitzien, maar ik twijfel nog regelmatig aan mezelf. Dat veranderde toen ik onlangs mijn eigenwaarde terug vond.

Tijdens een sessie waarbij een collega mij begeleidde, deed ik een bijzondere ontdekking. Ik ontdekte dat mijn eigenwaarde mij had verlaten toen ik 18 jaar was. Er gebeurden dingen in mijn leven die mij schade konden berokkenen en daarom is zij vertrokken; om te beschermen wat puur en zuiver is.

In mijn werk ken ik dit verschijnsel, waarbij een deel van de persoonlijkheid zich afzondert, of gaat dwarsliggen. Door met zo’n deel te gaan praten en de onderliggende behoefte te herkennen, kun je dit mechanisme omdraaien. In plaats van tegen te werken, gaat zo’n deel dan met je méé werken en je helpen je doelen te verwezenlijken.

Bewijzen dat je goed genoeg bent

Zonder eigenwaarde is het leven een worsteling. Je moet altijd je best doen om te bewijzen dat je goed genoeg bent en daar gaat veel energie in zitten. Niet voor niets zijn zoveel mensen doodmoe. Zij vechten tegen een vijand die niet zichtbaar is en raken uiteindelijk opgebrand.

Wanneer je eigenwaarde terugkeert – wat bij mij is gebeurd – verandert er een heleboel. Je staat steviger in je schoenen, weet beter wat goed voor je is en durft beslissingen te nemen. Binnen- en buitenkant staan meer op één lijn en dat is te merken aan hoe je in het leven staat.

Je bent meer aanwezig in het nu en durft zichtbaar te worden met jouw wensen en verlangens. En weet je wat zo mooi is? Je hoeft jouw waarde niet meer af te meten aan anderen. Want de enige die echt weet wat je waard bent, dat ben je zelf!

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.