De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Hoe ga jij om met de boosheid van je kind?

shutterstock_250800928Als ik een top 10 zou maken van problemen waarmee ouders bij De Kinderpraktijk aankloppen, zou BOOSHEID met stip op één staan. Waarom zijn er zoveel boze kinderen in Nederland? Is het een epidemie? Of is er iets anders aan de hand?

Op jonge leeftijd hebben kinderen nog niet zoveel mogelijkheden om zich te uiten. Wanneer een baby zich niet prettig voelt, gaat hij huilen. Als ouders daarop reageren door zich om het kind te bekommeren, ontdekt het kind: “Als ik huil, komen mijn ouders.” Dat geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Maar er zit ook een keerzijde aan. Als ouders op elke kik reageren, ontstaat er een patroon. Het kind heeft razendsnel door: ik hoef maar te kikken en ze springen in de houding. Voor jonge ouders is het best lastig om een middenweg te vinden tussen er zijn voor je kind en je kind zoveel aandacht geven dat het een kleine dictator wordt.

Tot hier en niet verder

Dat geldt ook voor omgaan met boosheid. Boosheid is een natuurlijke emotie; je hebt het nodig om je grenzen aan te geven. Door boos te worden, laat je aan je omgeving weten: tot hier en niet verder. Het is goed om aan je kind te laten weten dat boos zijn oké is. Zolang het binnen bepaalde grenzen blijft en je er niemand mee beschadigt. Waar die grenzen liggen, dat bepaalt iedereen voor zichzelf. In ons gezin wordt er niet geschreeuwd naar elkaar. Wij gaan elkaar niet te lijf met nare woorden. Ik vind dat heel normaal, maar ik besef dat dit niet voor iedereen zo is. De kracht van woorden moet je niet onderschatten. Ook met woorden kun je iemand heel erg kwetsen. En eenmaal gezegd, kun je het niet meer terugnemen. Daarom ben ik heel voorzichtig met wat ik zeg en hóe ik het zeg.

Je boosheid uiten is normaal. Maar wat als je een kind hebt dat door het lint gaat? Dat het behang van de muren trekt en in zijn woede alles stuk maakt, zijn bed omkeert en het matras van de trap kiepert? Dit voorbeeld verzin ik niet, het is mij verteld door ouders die bij mij aanklopten voor hulp. Driftbuien en woede uitbarstingen komen regelmatig voor in de kindertijd. Soms zijn ze gekoppeld aan een ontwikkelingsfase (denk bijvoorbeeld aan de peuterpuberteit), soms is er meer aan de hand. Dan is het fijn om samen met een kindertherapeute of kindercoach op zoek te gaan naar de oorzaak van de boosheid. Want zolang je die niet hebt gevonden, blijft de boosheid in stand.

Het topje van de ijsberg

In veel gevallen blijkt de boosheid een uiting te zijn van iets anders. Dit kan een scheiding van de ouders zijn, die jaren geleden heeft plaatsgevonden en waar het kind nauwelijks problemen mee leek te hebben. Het is mogelijk dat het kind op school op zijn tenen moet lopen en daardoor overbelast raakt. Of dat het gedurende de dag teveel prikkels binnenkrijgt, waardoor het thuis tot een ontlading komt. Boosheid is dus eigenlijk het symptoom, de uitingsvorm die het kind kiest om stoom af te blazen. Datgene wat de boosheid in gang zet en ervoor zorgt dat er een driftbui of woede uitbarsting volgt, ligt diep in het kind verborgen. Wanneer je daarop inzoomt, blijkt de boosheid vaak het topje van de ijsberg te zijn. Daaronder ligt 9 van de 10 keer verdriet verborgen.

Is jouw kind vaak boos en heb je al van alles geprobeerd? Werken time outs niet meer en lijkt de boosheid nog erger te worden als je je kind apart zet op zijn kamer? Geeft je kind aan dat hij (of zij) ook niet weet waarom hij boos wordt, maar dat er iets in hem is dat het overneemt? Neem deze signalen dan serieus. Boosheid uiten is oké, maar als iedereen in het gezin op zijn tenen loopt om een woede uitbarsting te vermijden, wordt het tijd er iets aan te doen.

Praat erover met de juf of meester en vraag of er op school dingen zijn die extra aandacht behoeven. Vraag aan je kind of hij het fijn vindt om er met iemand over te praten. Soms is het gemakkelijker om met een vreemde over een probleem te praten.

Tot slot: welk voorbeeld geef je zelf aan je kind? Uit jij je boosheid op een constructieve manier, of verhef je je stem vaker dan je lief is? Dan weet je dat je zelf ook nog wat huiswerk te doen hebt. Ik help je daar graag bij, door op zoek te gaan naar de oorzaak van de boosheid en deze op te ruimen, zodat het weer gezellig wordt in jouw gezin.

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen. Bel 035-6028931 of mail naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's