De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Hoe een kind prijzen kan leiden tot faalangst

Het verhaal van Eva gaat verder. Als kind heeft zij iets meegemaakt dat diep heeft ingegrepen in haar gevoelsleven. Daardoor heeft zij de neiging om weg te gaan bij haar lichaam. Maar als zij vertrekt, is er niemand thuis en valt haar lichaam ten prooi aan allerlei indringers. Een heel scala aan klachten is het gevolg.

Heb je het eerste deel van Eva’s verhaal nog niet gelezen, kijk dan hier.

Na de eerste sessie merkt Eva meteen verschil. Zij voelt haar kracht weer terugvloeien en het lukt haar beter om grenzen te stellen. Daarom wil zij graag de volgende stap zetten en nu ook haar faalangst aanpakken. Zij heeft wel een idee waar dit gevoel vandaan komt.

“Mijn moeder prees mij enorm om wat ik goed deed, terwijl zij mij op andere momenten enorm omlaaghaalde. Mijn vader was afwezig, hij was heel veel weg voor zijn werk. Van hem kreeg ik alleen aandacht als ik een tien haalde. Verder gaf hij commentaar op alles wat er – volgens hem – niet goed was. Daardoor ontwikkelde ik de overtuiging: “Ik word alleen geliefd als ik iets heel erg goed doe, niet om wie ik ben.”

Ik speelde hobo en was daar echt goed in. Alles stroomde wanneer ik speelde. Alsof ik een kanaal was, in directe verbinding met het goddelijke en universum. Ik wilde hier graag een opleiding in volgen, maar door de hoge verwachtingen van mijn ouders en het feit dat ik mij alleen geliefd voelde als ik het heel goed deed, blokkeerde ik enorm op dat talent. Mijn keel ging helemaal dichtzitten en dat gevoel is er nog steeds; zodra het iets moet worden in de maatschappij, blokkeer ik. Dat geldt eigenlijk voor alles wat ik graag wil, wat echt bij mij past.”

“Hoe wil je je voelen?”, vraag ik Eva. Het antwoord komt zonder aarzeling: “Krachtig, verbonden met het universum en goddelijk.” Samen maken we een zin rondom de woorden die zij heeft genoemd: “Ik manifesteer mij krachtig, ben verbonden met het universum en dat voelt goddelijk.”

Meteen nadat wij deze zin hebben geformuleerd, duiken er drie Dwarsliggers op. Deze delen van Eva’s persoonlijkheid zijn verantwoordelijk voor het blokkeren van het keelgebied, dat staat voor de communicatie met de buitenwereld.

Deze delen doen dat niet om haar te pesten, maar om de schat – haar essentie — af te schermen van de buitenwereld. Dat afschermen was nodig om de schat veilig te stellen. Het goede nieuws is dat hierdoor haar essentie nog steeds intact is, maar zij is zo goed afgeschermd, dat Eva er zelf ook niet meer bij kan komen.

“Is er misschien een andere manier om de schat veilig te stellen, zonder dat daarvoor de boel op slot hoeft?”, vraag ik aan de drie Dwarsliggers. Het antwoord is JA. Samen mogen wij nieuwe taken bedenken voor deze 3 delen. Zij willen allemaal een eigen taak. Deel 1 zorgt ervoor dat Eva’s kracht vrij kan stromen en zich gericht kan manifesteren in de maatschappij. Deel 2 zorgt voor een rechtstreekse verbinding met het goddelijke en deel 3 zorgt ervoor dat Eva stevig verbonden is met het universum.

Nu deze delen nieuwe taken hebben gekregen, die Eva ondersteunen in plaats van ondermijnen, krijgen zij een nieuwe naam die past bij hun taak: Kracht, Godsbewustzijn en Universum. Alle delen zijn met elkaar verbonden en met Eva. Ze zijn er altijd en doen hun prachtige werk, ook als Eva er niet aan denkt. Zij steunen haar dag en nacht.

Drie dagen later ontvang ik een e-mail van Eva: “Ik wil je even laten weten dat ik me al direct opgelucht voelde na deze sessie. De dagen erna voel ik al meer vertrouwen en meer doorstroom van energie in mijn keel, heel fijn.”

Gerelateerde blog's