De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Het middelste kind wordt vaak vergeten

Sem (10) is een slimme, gevoelige jongen. Praten over zijn gevoelens vindt hij moeilijk. Als iemand iets zegt, vat hij dat vaak persoonlijk op en dan klapt hij dicht. Hij kropt alles op, totdat het teveel voor hem wordt om binnen te houden. Dan volgt er een explosie van woede en tijdens zo’n uitbarsting is hij niet meer te bereiken.

Als middelste kind is Sem niet zeker van zijn plekje in het gezin. Wanneer het hele gezin op stap is, blijft hij vaak achteraan lopen, alsof hij wil kijken of ze hem zullen missen. Soms maakt hij opmerkingen waar zijn ouders van schrikken. Dan zegt hij: “Ik kan er maar beter niet meer zijn. Dat is voor iedereen beter.”

Voordat ik met een kind aan de slag ga, heb ik altijd een uitgebreid intakegesprek met de ouders. Daarin bespreken we alles wat van belang is om het kind op een goede manier te kunnen begeleiden. Het eerste dat bij mij opkomt bij het horen van het verhaal van Sem is het versterken van zijn positie binnen het gezin.

Het zwarte schaap
Door zijn woede-uitbarstingen is hij het zwarte schaap van de familie geworden en dat is geen fijne positie. Een boze actie van zijn kant lokt weer een boze reactie uit van zijn moeder en voordat je het weet, zit je samen gevangen in een negatieve spiraal. Daarom vraag ik aan Sem’s ouders of zij bereid zijn om elke week iets leuks met hem te gaan doen. Allebei stemmen zij volmondig in met dit idee.

Als Sem een week later in De Kinderpraktijk komt, vraag ik hem hoe hij zich graag wil voelen. Hij wil zich gelukkig en fijn voelen en het gevoel hebben dat hij erbij hoort. Wanneer we op gaan opsporen waarom dit nog niet lukt, stuiten we op maar liefst 8 Dwarsliggers! Dit zijn delen van Sem die de boel in de war schoppen.

Zij proberen hem te helpen, maar doen dat op een onhandige manier. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat hij in zijn boosheid niet meer te bereiken is, want als ze je niet kunnen bereiken, kunnen ze je ook geen pijn doen. Sem verwoordt het als volgt: “Als je ergens niet aan kunt komen, kun je het ook niet stuk maken.”

Voelen dat je goed bent zoals je bent
Samen bedenken we nieuwe taken voor deze delen van Sem. Zij gaan hem helpen om open te staan voor feedback. Daarnaast laten ze hem voelen dat hij goed is zoals hij is, dat hij erbij hoort en dat hij speciaal is voor zijn ouders. Alle taken zullen op korte termijn worden ingevoerd, zodat Sem er snel profijt van kan hebben.

In de tussentijd gaat hij allemaal leuke dingen doen met zijn ouders. Samen met zijn vader gaat hij sleutelen aan de radiografisch bestuurbare auto die hij gekregen heeft en met zijn moeder gaat hij een keertje hardlopen. Hij mag zijn vader helpen met het leggen van de vloer in zijn slaapkamer en met mama gaat hij shoppen voor zijn nieuwe kamer. Sem geniet met volle teugen van deze bijzondere momenten, waarin alle aandacht voor hem is.

Wonderlijk hoe snel het beter gaat
Enkele weken later ontvang ik een mailtje van de moeder van Sem: “”Het is echt wonderlijk om te zien wat één sessie voor een verandering in gang kan zetten. Sem was de eerste dagen wat moe en stil maar we zien nu echt veel verandering. Hij kan nog wel heftig reageren op situaties maar draait al snel weer bij.

Deze week was er op school iets gebeurd waar hij erg van was geschrokken. Thuis kwam het hele verhaal eruit. Het was heel bijzonder om hem zo open te zien. Dat zou hij eerste niet gekund hebben. Zo mooi dat we er samen over konden praten en dat ik hem kon troosten.
Hij zegt zelf ook dat het voor hem heel goed voelt, hij heeft echt het idee dat het veel beter gaat.

Al met al zijn we tot nu toe erg onder de indruk van de ontwikkelingen en we zijn benieuwd wat de komende tijd nog gaat brengen!”

Gerelateerde blog's