De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Gevoeligheid: kwaliteit of kwelling?

shutterstock_71121943De laatste jaren lees je steeds meer over hoogsensitiviteit. Mensen die hooggevoelig zijn, worden HSP’s (Hoog Sensitieve Personen) genoemd en kinderen die buitengewoon gevoelig zijn, worden aangeduid met HSK (Hoog Sensitieve Kinderen). Persoonlijk heb ik niet zoveel met etiketjes. Ik praat liever over gevoeligheid, omdat dit woord voor mij prima de lading dekt.

Gevoelig zijn betekent dat je goed kunt voelen. Dat is een kwaliteit, maar het kan ook knap lastig zijn. Want het betekent ook dat je veel binnenkrijgt vanuit de buitenwereld. Prikkels, impulsen, informatie, emoties, sferen, gedachten, overtuigingen, je zuigt het op als een spons die water in zich opzuigt. En wat er dan gebeurt, is heel bijzonder. Zodra de informatie/gedachte/gevoel binnen is, wordt het onderdeel van wie jij bent. Daardoor ga je denken dat het bij jou hoort.

Maar net zoals het water niet werkelijk deel uitmaakt van de spons (je kunt het er namelijk zo weer uitknijpen), zo ben jij niet jouw gedachten. Je denkt ze alleen maar. Jij bent niet jouw emoties. Je voelt ze alleen maar. In ons taalgebruik halen we die twee dingen door elkaar. We zeggen: “Ik BEN verdrietig”, in plaats van “ik voel me verdrietig”. We zeggen: “Ik BEN boos”, in plaats van “ik voel me boos.”

Door je op die manier uit te drukken, word je één met je gevoelens. Je identificeert je ermee. Terwijl veel van de gevoelens, gedachten en overtuigingen die je met je mee draagt, niet eens van jou zijn. Je hebt ze overgenomen van andere mensen.

Kinderen zijn daar heel goed in. Zij willen graag dat hun ouders gelukkig zijn. Wanneer zij zien of voelen dat hun moeder verdrietig is, willen ze dat verdriet graag overnemen. Dat gaat niet eens bewust, het zit gewoon in hun systeem. Gedeelde smart is halve smart. Geef het maar aan mij, dan heb jij er geen last meer van.

Is jouw kind gevoelig?

Er zijn verschillende tekenen waaraan je een gevoelig kind kunt herkennen. Is jouw kind gevoelig voor stemmingen en sferen? Heeft het vaak last van wisselende emoties (Jantje huilde, Jantje lachte), houdt het niet van veranderingen, is het gevoelig voor prikkels (drukke, onrustige omgeving, harde geluiden), wordt het vaak omschreven als dromerig of afwezig en kan je kind niet tegen onrecht of oneerlijkheid? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelig kind in huis. Als ouder kun je hierop inspelen door meer rust en regelmaat te introduceren, prikkels te beperken en de gevoelens van je kind serieus te nemen. Hier volgen een aantal praktische handvatten waarmee je een gevoelig kind kunt helpen.

Wees eerlijk
Gevoelige kinderen hebben een zeer goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Zij komen in opstand wanneer iemand onrecht wordt aangedaan en nemen het op voor een gepest kind, ook als ze daarmee zelf in de problemen komen. Geloof het gevoelige kind, want het spreekt de waarheid.

Wees duidelijk
Kinderen die gevoelig zijn nemen dingen vaak letterlijk, dus pas op wat je zegt. Doe geen beloften die je niet kunt nakomen. Vraag je af waarom je iets verbiedt. Over het algemeen geldt: doe wat je zegt en zeg wat je gaat doen.

Wees transparant
Je kunt proberen bepaalde gevoelens voor ze verborgen te houden, maar gevoelige kinderen hebben het haarfijn door als jij niet lekker in je vel zit. Door jouw gevoelens weg te stoppen, breng je een gevoelig kind alleen maar in verwarring, want hij/zij voelt het toch.

Wees jezelf
Het mooiste cadeau dat je een gevoelig kind kunt geven, is jezelf. Door jezelf te accepteren met je mooie en minder mooie kanten, laat je zien dat je een mens bent. En mensen maken nou eenmaal fouten, doen stomme dingen en zeggen dan gewoon sorry.

Is jouw kind gevoelig en levert dat thuis of op school problemen op? Zit je soms met de handen in het haar en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Schroom dan niet om deskundige hulp in te roepen van een kindertherapeute of kindercoach. Dan zit je kind snel weer lekker in zijn vel.

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's