De Kinderpraktijk
Schoutstraat 56 | 5345 MT Oss
Tel. (0412) 489302 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (0412) 489302.

Gevoeligheid is een kwaliteit

shutterstock_124858933Ik was een gevoelig kind. Als ik terugkijk, herken ik alle signalen. Ik was vatbaar voor stemmingen en raakte snel uit mijn doen; ik was gemakkelijk te raken en had vaak het gevoel er niet echt bij te horen, omdat ik ‘anders’ was. Inmiddels weet ik dat gevoeligheid een kwaliteit is, maar als kind vond ik het behoorlijk lastig.

Ik weet nog precies hoe het voelde als mijn moeder verdrietig was. Dan was ik in de woonkamer aan het spelen en was zij in de keuken aan het koken. Ik voelde dat er iets was en liep bezorgd naar haar toe. “Wat is er mammie?” Waarop zij haar tranen wegveegde en zei: “Er is niks aan de hand. Ik ben uien aan het snijden.” In opperste verwarring verliet ik de keuken. Kennelijk had ik het verkeerd gevoeld.

Ik denk dat toen de twijfel is gezaaid. Ik besloot dat ‘voelen’ niet betrouwbaar is en verhuisde van mijn hart naar mijn hoofd. Al gauw wist ik niet beter: beslissingen neem je met je hoofd. Jarenlang heb ik in mijn hoofd gebivakkeerd en ik had niet eens door dat het grootste deel van mijn lichaam niet meedeed.

Totdat er een groot verdriet in mijn leven kwam. Ik verloor iemand die mij dierbaar was. Het was alsof de dijken doorbraken, alsof iemand de sluizen had opengezet. Ik huilde mijn hart eruit en was één en al emotie. Het gevoel won het van de rede en langzaam maar zeker ontstond er een nieuwe balans. Eén waarbij ruimte is voor denken én voelen, hoofd én hart.

Mijn gevoeligheid is toegenomen. Ik voel meer, zie meer en weet meer. Daarmee is er een nieuwe uitdaging op mijn pad gekomen. Hoe kan ik openstaan voor alle signalen die mij willen bereiken en tegelijkertijd mijzelf beschermen tegen ongewenste invloeden? Hoe kan ik toelaten wat goed voor mij is en buiten houden wat niet goed voor mij is?

Het begint allemaal met grenzen stellen. Nee durven zeggen tegen dingen of mensen die je niet (meer) in je leven wilt. Wanneer je ervoor kiest jouw eigen weg te gaan, zullen er onherroepelijk mensen uit je leven verdwijnen. Dat kan een pijnlijk proces zijn, maar je zult merken dat er andere mensen voor terugkomen, die beter bij je passen.

De volgende stap is ontdekken waar jouw hart van gaat zingen. In datgene wat jou inspireert, waar je blij van wordt, ligt jouw bestemming. Volg de stem van je hart en vergeet niet om af en toe te rade te gaan bij je hoofd. Het ene moment zal de ratio overheersen en het volgende moment overheerst het gevoel en regeert het hart. Er is moed voor nodig om je dromen waar te maken. Soms moet je alles even vergeten en de sprong wagen. Jouw beloning is een leven dat voldoening en vervulling biedt.

Ik heb de sprong gewaagd en leef mijn droom. In De Kinderpraktijk werk ik dagelijks met gevoelige kinderen. Ik vertel hen dat gevoeligheid een kwaliteit is. Ik laat zien hoe bijzonder zij zijn en leg uit dat er voor hen een unieke taak is weggelegd. Het zijn deze kinderen, die een omwenteling teweeg zullen brengen op aarde, daar ben ik van overtuigd. Ik prijs mij gelukkig dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.

Waar droom jij van?

Wat wil jij doorgeven aan de kinderen die je mag begeleiden?

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.

De Kinderpraktijk is verhuisd