De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Geloof jij in vorige levens bij een kind?

shutterstock_173387315Al 18 jaar werk ik met veel plezier in De Kinderpraktijk en in die tijd heb ik veel bijzondere dingen meegemaakt. Toch kunnen kinderen mij nog steeds verrassen. Zoals Sanne (1,5), die ons terugvoert naar een oude geschiedenis waar je kippenvel van krijgt.

In eerste instantie klopten haar ouders bij mij aan voor Sem (3), de ‘grote broer’ van Sanne. Hij was bang om alleen te zijn, waardoor met name slapen een probleem was en hij had last van woede uitbarstingen, die konden omslaan in blinde paniek waarin hij niet meer bereikbaar was voor zijn ouders. Slechts één sessie was ervoor nodig om hem weer in balans te brengen.

Toen we bijna klaar waren, maakte Sem ons duidelijk dat we ook iets voor zijn zusje moesten doen. Daarom komen we opnieuw bij elkaar om Sanne te helpen. De vraag is alleen: waarmee? Hoewel het dametje een pittig karakter heeft, dat zij met veel volume kracht bijzet, ervaren haar ouders dit niet als een probleem.

Wanneer ik terugdenk aan de sessie die ik met Sem deed, herinner ik mij dat hier sprake was van ballast uit een vorig leven. Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben? Sem wilde liever niet uitweiden over wat er in dat vorige leven is gebeurd. Zijn zusje staat daar anders in. Via haar moeder, die de antwoorden van haar dochtertje doorgeeft, onthult zij details waar je koud van wordt.

In deze oude geschiedenis waren Sem en Sanne broeders; zij vormden een eeneiige tweeling en waren samen aanwezig in een gebouw toen er plotseling brand uitbrak. Degene die nu Sem is, kon zichzelf in veiligheid brengen. De ziel die nu Sanne heet, is omgekomen in de vlammen.

Zo jong als ze is, lijkt Sanne te begrijpen waar wij het over hebben. Zij kruipt dicht tegen haar moeder aan en huilt dikke tranen. Samen brengen we de ballast in kaart die zij vanuit het vorige leven heeft meegenomen naar dit leven. Het is een zware last om te dragen: angst, paniek, woede, verdriet, wanhoop en het gevoel verlaten te zijn.

Opvallend is dat Sanne en Sem echt in paniek kunnen raken als zij van elkaar gescheiden worden. Wanneer er thuis een kaars brandt, willen beide kinderen die meteen uitblazen. En dat is nog niet alles. Toen Sem tijdens zijn sessie een naam mocht bedenken voor zijn beschermers koos hij DE BRANDWEERMANNEN.

Om de oude ballast uit het vorige leven op te ruimen, schrijft de vader van Sanne alle belemmerende emoties op een vel papier. Daarna mag Sanne er met Typp-Ex overheen gaan, waardoor de woorden een voor een verdwijnen. Zij doet het met ernst en overtuiging. Als de oude bagage is vervangen door nieuwe, fijne dingen slaakt de moeder van Sanne een zucht van verlichting. “De vorige keer voelde het alsof het nog niet helemaal af was. Nu voelt het helemaal compleet.”

Tien dagen later ontvang ik een mailtje van de moeder van Sanne. Zij schrijft: “Toen Sem en Sanne elkaar weer zagen, gaven ze elkaar een hele lange, lieve knuffel. Dat was bijzonder om te zien. Sanne lijkt een vrolijker meisje sinds ons bezoek aan jou. Ze is opener en lacht meer. En de paniekbuien van Sem zijn lang niet meer zo erg als voorheen.”

Gerelateerde blog's