De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Geef jij jouw gevoelige kind teveel zijn zin?

shutterstock_61447432“Wij maken ons zorgen over onze zoon Valentijn (10). Hij is niet blij, niet gelukkig. In de buitenwereld compenseert hij zijn onzekerheid door clownesk gedrag. Thuis is hij vaak boos en gaat hij over grenzen heen. Wij krijgen hem niet meer in de positieve modus.”

Zo’n dringend appèl van ouders die het niet meer weten, krijg ik regelmatig. Zij houden zielsveel van hun kind en willen hem graag helpen, maar zitten er te dicht op om te zien wat er werkelijk aan de hand is. Daarom ga ik samen met het kind op onderzoek, om te ontdekken wat hem belemmert.

Valentijn wil alleen naar De Kinderpraktijk komen. Tegenover mij zit een jongen die een heel scala aan mimiek en maniertjes heeft ontwikkeld. Daarmee bespeelt hij zijn moeder om ervoor te zorgen dat hij zijn zin krijgt. “Misschien ben ik wel te toegeeflijk voor hem”, zegt zij. “Maar hij is ook zó gevoelig.”

Algauw blijkt dat Valentijns maniertjes geen effect op mij hebben. Dat vindt hij niet fijn, maar het is wel duidelijk. Ik besluit met hem een Reis naar Binnen te gaan doen. Dat is een ontdekkingsreis in jezelf, waarbij je je eigen antwoorden en oplossingen vindt. Ik begeleid al meer dan vijftien jaar kinderen en volwassenen en ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zó expressief was tijdens een Reis naar Binnen.

Valentijn gaat in een razend tempo door een aantal verhaallijnen heen, waarbij het lijkt alsof hij gebeurtenissen uit het verleden herbeleeft. Achtereenvolgens gaat hij door:

– Een oorlogsgebied met vliegtuigen, bommen en kogels die op de grond liggen.
– Een gevangenis, donker en koud, met maar één klein raampje.
– Een tunnel waar hij doorheen kruipt met skeletten erin.
– Een huis waar hij aanbelt om eten te vragen en waar hij weggestuurd wordt.

Hij vecht, schopt, duikt weg, zoekt bescherming, wordt beschoten én geraakt. Hij valt op de grond en grijpt naar zijn borst, terwijl hij amechtig naar adem hapt. Als hij dit speelt, is hij een geweldig acteur. Tenslotte belandt hij in een veld met bloemen. Zijn ademhaling kalmeert en hij komt tot rust. “Ik voel me veilig”, zegt hij.

Wanneer de Reis ten einde is, maakt Valentijn een schema. Hij tekent verschillende lagen die corresponderen met de verhalen die hij zojuist heeft uitgespeeld. “Het grootste deel van het rotgevoel is weg, maar niet alles is opgeruimd.” Hij maakt een plattegrond van de plekken waar nog iets zit en gewapend met deze landkaart gaat hij weer terug naar binnen.

Hij zucht, steunt, kreunt en maakt er een hele voorstelling van. Af en toe kijkt hij met één oog of ik nog wel oplet. Ik glimlach en denk: “Als het voor jou werkt, vind ik het prima.” Tenslotte is hij klaar en zegt: “Alles is weg. En ik leefde nog lang en gelukkig.”

Terwijl we wachten op zijn moeder praten we nog even na. “Wat ik net heb gedaan in mezelf is het leukste wat ik ooit gedaan heb”, zegt hij. “Er was heel veel actie, een soort James Bond.” Ik vraag hem wat hij later wil worden. “ Piloot en bankier, want dan verdien je lekker veel geld.” Even zitten we samen stil bij elkaar. Dan zegt hij: “Ik ben blij, want ik heb het rotgevoel overwonnen.” Aan het eind krijg ik een dikke knuffel. “Ik voel me beter”, zegt hij.

Herken je veel in dit verhaal, of ken je iemand die worstelt met dit probleem?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's