De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Geef en je zult ontvangen

shutterstock_129320129Ik vind het heerlijk om cadeautjes te geven. In mijn praktijkruimte staan twee dozen; één met cadeautjes voor meisjes en één met jongenscadeautjes. Wanneer de behandeling afgerond is, mag het kind de doos openmaken en iets uitkiezen. Tegenwoordig is dat al na één of twee sessies. In die korte tijd zijn er bergen verzet. Het kind heeft de weg naar zijn eigen krachtbron teruggevonden en dat heuglijke feit mag gevierd worden. Hoewel er geen dure dingen in de doos zitten, wordt het geschenkje gekoesterd als een kostbare diamant.

Gevers zoals ik vinden het fijn om andere mensen blij te maken. Dat kan op allerlei manieren. Ik maak elke dag een wandeling en heb er een gewoonte van gemaakt om de mensen die mij tegemoet komen een glimlach te schenken. Sommigen lachen stralend terug, anderen reageren verrast en beantwoorden mijn glimlach aarzelend. En dan zijn er natuurlijk ook die hards, die stug chagrijnig blijven kijken. Daar heb ik compassie mee, want zij leven in de overtuiging dat het leven een tranendal is.

Geven hoeft niet veel te kosten. De beste dingen zijn onbetaalbaar. Stuur eens een lief kaartje naar iemand die het moeilijk heeft, breng iets lekkers mee voor je lief, geef een boek door dat jij al gelezen hebt. Kleine moeite, groot plezier. Ik bewaar lege theezakjes voor de bejaardensoos, omdat ik weet dat zij er wenskaarten van maken. Jarenlang heb ik tijdens het koken een portie extra gemaakt voor onze oude buurvrouw, zodat zij regelmatig een homecooked meal had. Nadat zij verhuisde naar een bejaardenhuis in een andere stad was dat helaas geen haalbare kaart meer. Maar als ik haar bezoek is het weer als vanouds gezellig.

Wie geeft, wordt daar zelf beter van. Wanneer je iemand anders blij maakt, krijg je een goed gevoel over jezelf. Je bent een Goed Mens. Zo lang je geeft zonder iets terug te verwachten, is er niets aan de hand. Maar vaak heb je niet in de gaten dat er verwachtingen zijn gegroeid. In een vriendschap waarin de één veel geeft en de ander niet, ontstaat scheefgroei. Het kan een hele tijd duren, maar er komt een moment waarop de Gever zichzelf de vraag stelt: En wie geeft er nou om (aan) mij? Herken je hier iets in, dan wordt het tijd om bij jezelf te rade te gaan. Geef je omdat je het leuk vindt, of omdat je graag aardig gevonden wilt worden? Doe je dingen van ganser harte, of vind je het moeilijk om nee te zeggen?

Geef en je zult ontvangen. Wat je uitzendt, komt namelijk bij je terug. Maar let op: het komt vaak via iemand anders dan degene aan wie jij hebt gegeven. Het hoeft dus niet altijd tweerichtingverkeer te zijn. Soms komt er een verrassing uit een onverwachte hoek. Mijn man stond oliebollen te bakken toen er iemand op het raampje klopte. Het was de vader van een cliëntje, die een zak met biologische groente kwam langsbrengen. En zo zijn er meer lieve dingen die mijn hart verwarmen.

Natascha Bruti van Thee met Koekjes Coaching stuurde mij deze week een lief kaartje. Erbij zat een inzichtkaartje dat zij voor mij getrokken had. Van Love to Be Mama, de site waarvoor ik regelmatig een blog schrijf, kreeg ik een verlaat verjaardagscadeautje. En vandaag ontving ik via Twitter een berichtje van Ank, van Cirkel der Natuur. Zij schrijft: “Vanochtend had ik wat tijd over. Ik las 3 prachtige artikelen van je, waarvoor ik je nu wil bedanken.” Wanneer ik dat lees, begin ik te glimmen.

In mijn gezin wordt er veel gegeven én ontvangen. Ik breng graag iets lekkers mee voor mijn dochter die hard aan het studeren is voor haar examen. En als mijn andere dochter een stageverslag heeft gemaakt, ben ik degene die het mag nakijken. Toen ze klein waren, legde ik elke dag een lief briefje naast hun bed, zodat zij met een goed gevoel over zichzelf aan de dag begonnen. Nu komen zij op een leeftijd waarop zij hun waardering voor andere mensen onder woorden kunnen brengen. Nadat mijn moeder was overleden, kreeg ik een kaartje van mijn oudste dochter waarop stond: “Mama, ik ben trots op je!” Haar zusje schreef voor mijn verjaardag twee bladzijden vol met favoriete herinneringen en eigenschappen die zij in mij bewondert. Zoooo dierbaar!

Wie geeft, zal ontvangen. Maar je moet er wel oog voor hebben. Dus als binnenkort iemand jou tegemoet treedt met een stralende glimlach, beantwoord hem dan. Wie weet, misschien ben ik het wel.

Ben jij ook een Gever, dan heb ik een vraag voor je. Hoe goed kun jij ontvangen?

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.