De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of klik hier.

Een bijzondere ontmoeting met een dolfijn

e6e09416-5339-4a97-b890-67a1ef47fadc Ik heb iets bijzonders meegemaakt en ik had het niet eens door! Hoe kan dat, vraag je je misschien af. Ik was er toch zelf bij? Soms moet een ervaring eerst bezinken en wordt de betekenis pas later duidelijk, doordat je er op een andere manier naar gaat kijken.

Tijdens een vakantie op Curacao wil ik gaan zwemmen met dolfijnen. Ik heb verhalen gehoord van mensen die het al gedaan hebben en zij vertellen dat het geweldig is. Het lijkt mij bijzonder om zo dichtbij een dolfijn te kunnen zijn. Daarom bezoek ik de website van de Dolphin Academy op Mambo Beach. Je kunt kiezen uit vier mogelijkheden: ontmoeting met een dolfijn, zwemmen met dolfijnen, snorkelen met dolfijnen en duiken met dolfijnen.

Dolfijnen of haaien?

Omdat ik net mijn rug geblesseerd heb en niet zo goed uit de voeten kan, kies ik voor de eenvoudigste optie, waarbij je tot je middel in het water staat en daar contact maakt met de dolfijn. Voordat je naar de dolfijnen mag, moet je een formulier ondertekenen waarin je de organisatie vrijwaart van allerlei schadeclaims. “Dolfijnen zijn wilde dieren. Dit betekent dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, lichamelijk letsel of de dood tot gevolg hebbend.” Heel even voelt het alsof ik met haaien ga zwemmen, in plaats van met dolfijnen.

Ik word ingedeeld in een groepje met 2 moeders en 4 kleine kinderen. Naast mij staat een Venezolaanse in een knaloranje bikini, de borsten vooruit en billen naar achteren. Zij roept luidkeels commando’s naar haar man, die langs de kant staat opgesteld om foto’s te maken. Ik probeer mij er niks van aan te trekken, maar raak toch afgeleid door dit vertoon. Samen met een dolfijnentrainer gaan we het water in. Hij geeft informatie over de anatomie en gedragingen van de dolfijn en wijst aan hoe je kunt zien dat dit een mannetje is. De dolfijn gaat braaf op zijn rug liggen en doet wat van hem verwacht wordt. De kinderen aaien de dolfijn en zijn onder de indruk van zijn afmetingen. ” U mag ook wel even aaien”, zegt de dolfijnentrainer.

Waar is de magie?

Vervolgens mag iedereen op de foto met de dolfijn. In een rap tempo worden de foto’s genomen door een fotograaf, die er duidelijk geen zin in heeft. Doe dit, doe dat, nu je handen zo en klaar. Tot slot mogen we allemaal de dolfijn een kunstje laten doen en dan is het voorbij. Na afloop vraagt George: ” Wat vond je ervan?”  “Ik weet het niet”, antwoord ik naar waarheid. Ben ik teleurgesteld? Nee, dat niet. Het ging precies zoals omschreven op de website. Maar waar was de magie, de verbinding, het wezenlijke contact?

Eenmaal thuis zet ik de foto’s op Facebook. Iedereen reageert enthousiast. “Wauw, wat gaaf!” “Dat wil ik ook zo graag!” “Hoe heb je het ervaren?” Ik twijfel wat ik zal antwoorden. Zal ik zeggen dat het geweldig was, of vertel ik eerlijk dat ik er een dubbel gevoel over heb? Dat ik mij een figurant voelde in een voorstelling die van begin tot eind gescript was, waarbij de dolfijn op commando kunstjes vertoonde. Maar dat is niet wat de mensen willen horen. Daarmee verstoor ik de droom die we allemaal koesteren; om op een unieke manier contact te maken met een bijzonder dier.

Het is goed, jij bent goed

Ik worstel met ma48b8990-0944-45b4-971f-c26b46f7051fijn eigen gevoelens, totdat iemand met een bijzondere gevoeligheid opmerkt: “Ik zie jou genieten, en de dolfijn ook.” Door haar ogen kijk ik opnieuw naar de foto’s en dan valt mij iets op wat ik niet eerder heb gezien. Op de foto waar ik de dolfijn een kus geef, heb ik mijn ogen gesloten, en de dolfijn ook. Het ziet er prachtig verstild uit, alsof in dat éne moment iets bijzonders plaatsvindt. ” Leg je hand maar eens op de foto en voel wat er gebeurt.”, raadt zij mij aan. Ik leg mijn hand op de dolfijn en wat er dan gebeurt is magisch. Ik word mij gewaar van een stroom aan sensaties, kristalhelder, als een weten zonder woorden. Ik voel warmte, blijdschap, vreugde en een overweldigend gevoel van acceptatie. Het is alsof de dolfijn mij laat weten: “Het is goed, jij bent goed.”

Op dat moment dringt tot mij door dat de dolfijn zich niets aantrekt van al het gedoe om hem heen. Het heeft geen betekenis voor hem. De dolfijn IS gewoon en vanuit die energie van ZIJN is hij het contact met mij aangegaan. Wij houden de ogen gesloten, in een moment van bezinning, verbinding en verstilling. Kan temidden van al die afleiding, die hele commerciële kermis, zoiets moois ontstaan? Ja, het kan. Dit is het bewijs. Pas later realiseer ik mij wat deze ervaring mij heeft geleerd. Wanneer het mogelijk is om verstilling te vinden in deze situatie, met zoveel prikkels om mij heen, dan kan ik overal verstilling vinden in de turbulentie van het leven. Wat een prachtige les heeft deze dolfijn mij geleerd. En ik had het niet eens door. Maar nu begrijp ik het.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.