De Kinderpraktijk
Schoutstraat 56 | 5345 MT Oss
Tel. (0412) 489302 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (0412) 489302 of mail naar info@dekinderpraktijk.nl.

Dyslexie of gebrek aan zelfvertrouwen?

shutterstock_58359934Babette is 9 jaar en zij heeft moeite met lezen. Het niveauverschil met de rest van de klas is inmiddels zo groot geworden dat de leerkrachten zich zorgen beginnen te maken. De term ‘dyslexie’ is gevallen en school wil graag dat de ouders van Babette haar laten testen. Voordat er een onderzoek wordt gestart en zij helemaal door de molen gaat, wil haar moeder het eerst op een andere manier proberen.

Wanneer zij over Babette vertelt, schetst zij een beeld van een vrolijke, dansende en zingende peuter, die in korte tijd veranderde in een meisje dat negatief denkt over zichzelf en onzeker is over haar eigen capaciteiten. Het is niet duidelijk wanneer dit precies gebeurd is maar iets klopt er niet, volgens haar moeder. Babette is juist heel slim en wijs. Hoe kan het dan dat zij nu hier tegenaan loopt?

“Wij grappen altijd dat Babette al pratend uit mijn buik kwam, zó vlot was zij met praten. Zij heeft dingen snel door, weet hoe verhoudingen tussen mensen liggen en legt vaak haar vinger op de zere plek. Zij is sportief, uitbundig en expressief. Alles gaat haar gemakkelijk af. En nu krijgt zij problemen met lezen en kan ze ineens geen klok meer kijken. Alsof er iets blokkeert in haar hoofd.”

“Wat zou je wel leuker of makkelijker willen in je leven?”, vraag ik aan Babette. Daar hoeft zij niet lang over na te denken: “Dat ik niet verdrietig ben en dat ik niet meer het gevoel heb van binnen dat ik niet kan lezen.” Babette wil zich graag gelukkig en vrolijk voelen en daarom gaan we samen een Reis naar Binnen maken. Door haar zachtjes naar binnen te begeleiden, kan ik haar in contact brengen met de antwoorden en oplossingen die binnenin haar verscholen liggen.

Babette gaat op ontdekkingsreis door haar lichaam en onderweg komt zij allerlei dingen tegen die haar dwarszitten en haar leven onnodig zwaar maken. Eerst maakt zij korte metten met het verdrietige gevoel. Zij wil het graag weg hebben en daarom brengt ze het naar buiten. Op de plek waar het verdrietige gevoel zat, mag nu LIEFDE komen, wel 100%. Het nieuwe gevoel verspreidt zich door haar hele lichaam en zo is zij vervuld van liefde voor zichzelf.

Dan gaat Babette naar de gedachte die haar zo vaak blokkeert: “Dat lukt me toch niet.” Zij stopt de gedachte in een grote kast, zodat zij er geen last meer van heeft. Nu is het tijd voor de twijfel die zij voelt. Wanneer zij iets moet doen op school maakt zij zich zorgen of het wel goed zal gaan en dit geeft veel spanning en stress. De twijfel krijgt een schop onder zijn kont. Op de plek waar de twijfel zat, komt nu het gevoel dat het in één keer lukt.

Tenslotte gaat Babette naar de moeite die zij heeft met lezen. Zij pakt het gevoel beet en schopt ‘m naar de andere kant van de wereld. In plaats daarvan komt het gevoel dat het gewoon in één keer goed gaat. Het voelt meteen beter en Babette is opgelucht. Zij krijgt een aantal leuke oefeningen mee die zij thuis mag doen, waardoor het leren en lezen makkelijker zal gaan. Die oefeningen doet ze met veel plezier en enthousiasme.

Twee weken later zie ik Babette weer. Het lezen gaat nog grotendeels hetzelfde, maar haar gevoel daarover is veranderd. “Ik voelde dat ik minder verdrietig was als ik een woord niet goed had gelezen.” Thuis lukte het ook om te oefenen zonder boos of verdrietig te zijn. Om het resultaat nog sterker en steviger te maken, gaan we verder met Beter in Balans. Dit is een diepgaande reiniging van het systeem, waarmee je zelf kunt bepalen hoe je je wilt voelen.

Samen met Babette zoek ik een aantal punten die zij met acupressuur, ademhaling en affirmaties zelf kan behandelen. Zo krijgt zij een ‘sleutel’ in handen, die zij kan inzetten als zij zich niet prettig voelt. Haar moeder doet mee, zodat zij Babette thuis kan begeleiden. Door de punten te behandelen die wij hebben gevonden, kan zij er in korte tijd voor zorgen dat zij zich beter gaat voelen.

Babette krijgt nu de ruimte om deze ontwikkeling op haar eigen manier en in haar eigen tempo door te maken. En dat doet zij! Een maand na de laatste behandeling ontvang ik een mailtje van haar moeder. Zij schrijft: “Ik wil je even laten weten hoe het met Babette gaat. Zij heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo onzeker als zij was over alles op school, zo zelfverzekerd is ze nu.

Haar zelfvertrouwen gaat met sprongen omhoog, waardoor er wat jaloerse reacties waren bij de meisjes in haar omgeving. Thuis werd er tijdens het eten over gesproken: hoe ga je om met jaloezie? Waarop Babette antwoordde: “Ik kies voor mezelf. Ik ben het leukste meisje dat er is en daar geniet ik van!” Haar moeder was zo verbaasd dat haar mond ervan openviel.

Ook met lezen gaat Babette vooruit. Inmiddels zit zij bijna op het niveau waar zij hoort. Sommige woorden vindt ze nog lastig, maar ze begrijpt wat er staat en blijft er relaxed onder. Een heel verschil met voorheen!

Heeft jouw kind ook moeite met lezen en wil je weten hoe dat komt? Stuur dan een mailtje naar anita.matheij@planet.nl.

Ben jij leerkracht en wil je een andere manier leren om met kinderen te werken? Kijk dan eens op www.methodematheij.nl

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.

De Kinderpraktijk is verhuisd