De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

De papa-doos

shutterstock_88538404Tessa is negen jaar en haar ouders zijn uit elkaar. De scheiding is al enige tijd geleden, maar zij zit nog midden in het verwerkingsproces. “Ik haat het dat mijn ouders gescheiden zijn”, zegt zij vanuit de grond van haar hart. Haar moeder heeft haar aangemeld bij de Kinderpraktijk Soest, omdat zij Tessa graag een steuntje in de rug wil geven. Zij zou het fijn vinden als haar dochter wat meer rust krijgt in haar hoofd. Ik leg uit wat ik voor Tessa kan doen; samen kunnen we alle emoties en gedachten die haar dwarszitten opsporen, opruimen en vervangen door positieve emoties en gedachten. Tessa is vaak verdrietig en zij wil graag tips hoe zij met dit verdriet om kan gaan. Omdat Tessa van schrijven houdt en bovendien heel creatief is, besluiten we een boekje te maken waarin zij alle tips kan opschrijven. Op moeilijke momenten kan zij in het boekje kijken en daaruit steun putten. Op verzoek van Tessa vraag ik mijn collega-kindercoaches mee te denken. Ook via Twitter zend ik de vraag uit: “Weten jullie nog leuke tips voor een meisje van 9 dat verdrietig is omdat haar ouders gescheiden zijn?” Ik krijg een heleboel leuke, lieve en ontroerende reacties. “Zeg tegen je ouders dat je van hen allebei houdt”, “Zing, dans, lach en praat”, “Teken, schrijf brieven, uit je boosheid en je verdriet”, “Ervaar de liefde van papa en mama, zij houden allebei van je”. De mooiste tip komt van mama Esther. Zij heeft zelf een scheiding meegemaakt en schrijft: “Wij hadden in de huiskamer een grote doos staan. De “papa-doos” noemden we die. Het was een grote kartonnen doos die mijn kinderen helemaal mochten versieren, compleet met foto’s, verf en stiften. Die doos was écht voor hen. Ze mochten er van alles in doen; tekeningen, briefjes, cadeautjes, knutselwerkjes en foto’s. Ook geheime briefjes!! Boze briefjes en lieve briefjes. Je kon er zelfs dingen influisteren die niemand mocht horen!! Bij ons werkte dit spontane idee heel goed. Het voelde heel veilig, want ze mochten zelf beslissen of de doos openging of niet en wie er wel of niet naar de inhoud mocht kijken. De papa-doos heeft in ons gezin voor veel troost gezorgd.”
Heb jij een scheiding meegemaakt en wil je weten hoe je met het verdriet, de boosheid en gevoelens van kwetsbaarheid en angst om kunt gaan? Er is een helpboek voor als je ouders gescheiden zijn. Het heet “Bang Boos Blij” en is te koop in de boekhandel. ISBN 978 90 8560 528 7.

Lees ook het verhaal “Scheiden als groeiproces” dat ik voor het tijdschrift Spiegelbeeld schreef. Wanneer je mij een mailtje stuurt ( anita.matheij@planet.nl), stuur ik het graag naar je toe.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.