De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

De impact van scheiding op een kind

foto_67052266_smalMaurits is vijf jaar. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij drie was en de impact daarvan is nog steeds merkbaar. Hij zit vaak in zijn eigen wereldje en dan kun je hem moeilijk bereiken. Soms doet hij zijn handen voor zijn gezicht. Dan is het net alsof hij er niet meer is. “Het is alsof hij in zijn eigen bubbel leeft.”

De moeder van Maurits wil graag achterhalen waarom hij zo in zijn eigen wereld leeft en waarom hij de noodzaak voelt zich af te scheiden van de rest. Haar wens is dat haar zoontje kan loslaten wat hem dwarszit, terwijl zijn eigenheid behouden blijft. Daarom is zij naar De Kinderpraktijk Soest gekomen.

Een moeder en haar kind zijn met elkaar verbonden door een onzichtbare navelstreng. Als het niet goed gaat met je kind, kun je dat voelen in je lijf. Het voelt alsof de navelstreng plotseling strak wordt getrokken. Omdat Maurits het lastig vindt om rechtstreeks contact te maken, mag hij lekker gaan spelen. Via zijn moeder kan ik alle antwoorden vinden die ik nodig heb om deze puzzel op te lossen.

Maurits wil graag bij de groep horen. Hij wil begrepen worden en zich geliefd voelen. Nu heeft hij vaak het gevoel op een vreemde planeet te zijn beland, waar hij de regels niet kent en waar iedereen een andere taal spreekt. De andere kinderen lijken precies te weten hoe het werkt in de wereld en daardoor voelt hij zich anders.

Niemand wil afwijkend zijn. Diep in ons hart willen we allemaal erbij horen en zijn we bang om afgewezen te worden. We wapenen onszelf, om te voorkomen dat we gekwetst worden. Door zelf uit contact te treden, beschermt Maurits zich tegen de pijn van afwijzing, maar daar betaalt hij een hoge prijs voor. Zijn ‘bubbel’ is bekleed met eenzaamheid, verdriet en machteloze woede.

Omdat dit niet fijn is, gaan we op zoek naar een nieuwe manier van omgaan met mensen, die beter werkt. Maar eerst mag Maurits alle emoties, gedachten en overtuigingen die hem dwarszitten, opruimen. Moeder en zoon gaan samen naar buiten om de ballast te verbranden in een prachtig ritueel. Daarna mag Maurits kiezen welke positieve bagage hij ervoor in de plaats wil.

In de dagen na de behandeling wordt duidelijk hoe diep het verdriet is geworteld. “Mijn hart doet pijn”, vertrouwt Maurits zijn moeder toe. “Ik vind het leven zo zwaar.” Hij omschrijft de zwaarte als een grote bol die op hem drukt. Zoals Atlas draagt hij de wereld op zijn schouders. Daardoor wordt zijn gang door het leven te zwaar en kan hij niet onbekommerd kind zijn.

Om zijn leven leuker en makkelijker te maken, gaan we een Reis naar Binnen doen. Daarbij maak ik gebruik van de verbinding tussen moeder en zoon. Zij stemt af op zijn golflengte en geeft de antwoorden en oplossingen door die in zijn binnenste besloten liggen.

Maurits heeft een sterke hartsverbinding met zijn moeder. Deze connectie gaat vele levens terug en daardoor is hun band onverwoestbaar geworden. Niettemin blijft het gemis van zijn vader schrijnen. “Ik heb een gaatje naast mijn hart en dat is gevuld met leegte”. zegt deze vijfjarige. Zelden heb ik de gevolgen van een scheiding zo hartverscheurend eerlijk horen verwoorden.

Tijdens de Reis naar Binnen blijkt dat Maurits gevangen zit in een schil, die zijn hele lichaam omvat. Hij zit opgesloten in zichzelf en dat maakt hem verdrietig. Mama helpt zo goed als zij kan, maar dat is niet voldoende. Papa moet erbij komen om hem te bevrijden. Dat is het fijne van de Reis naar Binnen; je kunt iedereen erbij roepen om te helpen, zelfs mensen die ergens anders wonen, of dierbaren die overleden zijn.

In deze sessie rekent Maurits af met de gevoelens die hij heeft overgehouden aan de scheiding. Hij bevrijdt zichzelf van de schil die hem gevangen houdt en rekent af met de frustratie die hij voelt, omdat het niet lukt een emotionele band te ontwikkelen met zijn vader. “Hij begrijpt het niet, maar dat is niet erg, want ik ben sterk.”

Nadat hij zijn ballast heeft afgeworpen, is Maurits weer helemaal zichzelf. Hij voelt zich veilig en gekoesterd en heeft het gevoel dat hij de hele wereld aankan. Drie dagen later ontvang ik een mailtje van de moeder van Maurits. Zij schrijft: “De rem is eraf! Kwetter kwetter, huppel de huppel. Ik heb echt het gevoel dat het zo goed is voor hem.” Voorlopig zal ik Maurits niet meer terug zien. Hij staat stevig op zijn eigen benen en zo hoort het ook!”

Heb jij een scheiding meegemaakt?
Zie je de gevolgen daarvan terug in je kind en maak je je daar zorgen over?

Wacht dan niet te lang met hulp zoeken.
In één of twee sessies kun je verlichting brengen in de situatie.

Wil je weten of ik iets voor jou kan beteken? Stuur dan een mailtje naar info@dekinderpraktijk.nl.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.