De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

De boodschap die verstopt zit achter de driftbuien

De-boodschap-achter-driftbuienSenna (6) heeft last van driftbuien. Zij kan heel erg boos worden en dan is er geen land met haar te bezeilen. Als zij zo’n bui heeft, zet ze een knop om en dan is ze niet meer te bereiken.

De ouders van Senna hebben een druk bestaan. Haar vader heeft twee restaurants waar hij zich uit de naad werkt. En ook haar moeder heeft een drukke baan. “Wij hebben geen rustig leven”, geeft zij toe.

De eerste keer dat ik Senna zie, gaan we uitzoeken wat er in de weg zit, waardoor het explosieve gedrag ontstaat. Samen ontdekken we een dwarsligger; een stukje van Senna dat de boel in de war schopt. Hij zorgt ervoor dat zij de deur naar haar emoties dichtgooit en onbereikbaar wordt.

Ik werk al jaren met dwarsliggers en heb gemerkt dat zij vaak bereid zijn mee te werken. Als je het maar vriendelijk vraagt. Misschien kan deze dwarsligger Senna helpen zich naar buiten te keren, in plaats van naar binnen, zodat zij contact kan maken met haar omgeving. Dat wil hij wel, onder één voorwaarde: dat Senna’s ouders haar de ruimte geven om te zijn wie zij is.

Een paar weken later zie ik Senna weer terug in De Kinderpraktijk. Er is duidelijk verbetering opgetreden in de thuissituatie. Senna zet niet meer bij alles haar hakken in het zand, zij geeft gewoon antwoord en staat open voor suggesties van haar ouders. “Ik durf wel te zeggen dat er 80% verandering is”, zegt haar moeder.

Gaan we voor 80 % of voor 100%? “Honderd procent”, roept haar moeder enthousiast. Haar vader is ook tevreden met 98%. En Senna? Haar antwoord verrast ons. “Daar gaat het niet om”, zegt zij wijs. Waar gaat het dan wel om? “Gelukkig zijn. Bij elkaar zijn. Tijd maken voor leuke dingen en luisteren naar elkaar.”

Als een herdershond wil Senna het gezin bij elkaar houden. Dat haar ouders zo druk zijn, frustreert haar en de uitbarstingen zijn daar een gevolg van. Wat dit meisje haar ouders duidelijk wil maken, is dat zij meer moeten genieten van het leven. En dat lukt niet als je altijd maar aan het werk bent.

De dwarsligger heeft een signaalfunctie in dit gezin. Hij functioneert als een soort belletje, om met name de ouders bij de les te houden. Hoe meer tijd zij met elkaar doorbrengen, hoe minder uitbarstingen Senna zal hebben. Met deze boodschap stuur ik ze naar huis.

Hou van elkaar, maak tijd vrij voor de mensen die je dierbaar zijn. Luister naar wat je kind je te vertellen heeft en open je hart. Dan komt het allemaal goed.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.