De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Boosheid als buffer naar de buitenwereld

shutterstock_139302755Julie is 5,5 jaar en een schatje om te zien. Als je haar zo ziet, zou je niet denken dat zij 2 tot 3 keer op een dag een woede uitbarsting heeft. Dan gaat zij stampen, gillen en slaan en is er geen land met haar te bezeilen. Haar moeder wil haar niet in haar sop laten gaar koken, omdat dit vroeger met haar werd gedaan. Maar die tantrums van haar dochter zijn ook geen pretje. Het zou fijn zijn als daar iets aan gedaan kan worden.

Julie loopt niet over van zelfvertrouwen, vertellen haar ouders tijdens de intake. Het liefst zou zij al hetzelfde willen kunnen als haar broer, die een paar jaar ouder is. Zij maakt zich nu al druk dat zij nog niet kan lezen en schrijven, terwijl zij haar leeftijd ver vooruit is. Tijdens het voorlezen leest zij mee en herkent zij al heel veel woorden. Andere ouders zeggen: “Wat leest Julie al goed!” Maar op de een of andere manier komt het niet binnen. Laatst zei ze: “Ik wil geen zes worden, want dan ga ik naar groep 3 en dan moet ik leren lezen en schrijven en rekenen en dat kan ik niet.”

Wanneer ik met Julie aan het werk ga, blijkt algauw dat zij een heel gevoelig meisje is. Zij reageert sterk op prikkels die van buitenaf komen en raakt daardoor overvoerd. Boosheid is voor haar een manier om haar ongenoegen te uiten en om kenbaar te maken dat mensen over haar grenzen heen gaan. Door boos te worden, houdt zij anderen op een afstand en creëert zij een veilige buffer om zich heen. Het zou fijn zijn als Julie zich veilig kan voelen zonder dat zij zo enorm boos hoeft te worden.

Grenzen stellen zonder heftigheid

Daarom ga ik in gesprek met die delen van haar persoonlijkheid, die verantwoordelijk zijn voor de boosheid. Als ik aan hen duidelijk kan maken dat boosheid geen fijne manier is voor Julie om grenzen te stellen, zijn ze vast bereid een andere manier te proberen. Zij gaan Julie helpen om haar ongenoegen te uiten op een duidelijke manier, zonder heftigheid.

Tegelijkertijd zullen zij ervoor zorgen dat zij goed beschermd is tegen prikkels van buiten en dat zij op een natuurlijke manier haar grenzen kan aangeven. Om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen, ruimen we samen Julie’s onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen op. Daarvoor in de plaats komen zelfverzekerdheid en vertrouwen in haarzelf.

De boosheid is sneller over

Een maand later zie ik Julie weer. Zij is samen met haar ouders naar De Kinderpraktijk gekomen. “Hebben jullie verschil gemerkt?”, vraag ik. Julie schudt van nee, terwijl haar ouders allebei ja knikken. Dat is niet zo gek, want als je het zelf bent, merk je de verandering niet altijd meteen op. “Wij merken het elke dag”, zeggen haar ouders. “Als ze boos is, gaat het sneller over. Ze kan heel goed verwoorden hoe ze zich voelt en waardoor het komt dat zij zich zo voelt.” En dat is heel bijzonder voor een kind van vijf jaar.

Ook andere mensen merken op dat Julie veranderd is. De juf van haar grote broer zegt dat zij zo vrolijk, grappig en gevat is. En oma (die helemaal niet weet dat Julie een behandeling heeft gehad) merkt op dat haar kleindochter zo heerlijk ontspannen is.

Julie’s knuffel, die voorheen geen seconde van haar zijde week, mag na de behandeling van haar in de kast worden opgeborgen. “Ik heb hem niet meer nodig om mij te beschermen”, zegt ze er zelf over. Maar de grootste verandering is wel haar kijk op school. Voorheen vond zij het heel spannend om naar groep 3 te gaan. Nu zegt zij met een grote grijns: “Groep 3, dat is een makkie!”

Is jouw kind ook vaak boos, of ken je iemand die worstelt met dit probleem?

De Kinderpraktijk houdt elke ochtend gratis spreekuur tussen 9 en 10 uur. Dan kun je vragen stellen en je zorgen delen.
Bel 035-6028931 of mail je vraag naar: info@dekinderpraktijk.nl

Gerelateerde blog's