De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Boos op het leven

shutterstock_141082792Frank is boos. En niet zo’n klein beetje. Als hij kwaad wordt, kun je maar beter niet in zijn buurt zijn. Zijn moeder pakt hem met zijden handschoentjes aan en ook de rest van het gezin heeft geleerd rekening met hem te houden. Frank zoekt de grens op. Hij gaat net zo lang door totdat zijn ouders boos op hem worden. Zijn moeder wil graag weten waar die extreme driftbuien vandaan komt. Maar het allerliefste wil zij haar jochie gelukkig zien.

Wanneer ik Frank ontmoet, laat hij zich van zijn beste kant zien. Hij is charmant, vriendelijk en coöperatief. Tijdens de behandeling fungeert zijn vader als tussenpersoon; hij geeft de antwoorden door die bij Frank van binnen zitten. Terwijl wij voor hem aan het werk gaan, zit Frank lekker te tekenen. Hij tekent aan de lopende band tanks, bommenwerpers en ridders met zwaarden. ‘s Nachts wordt hij geplaagd door nachtmerries, waarin het gezin wordt aangevallen. In deze angstdromen lukt het hem niet zijn ouders, broer en zussen te verdedigen en vaak wordt hij schreeuwend wakker.

Wanneer ik op zoek ga naar de oorzaak van de boosheid kom ik bij de geboorte uit. Frank heeft geen makkelijke start gehad. Hij was zó zwaar en zó groot dat zijn moeder hem “een massief blokje beton” noemde. Hij kon er niet uit en wat volgde, was een worsteling om hem op de wereld te brengen. Uiteindelijk is Frank er met grof geweld uitgetrokken. Omdat het niet goed met hem ging, is hij meteen naar de afdeling neonatologie gebracht, waar hij vier dagen slapende werd gehouden, om zijn lijfje de kans te geven zichzelf te herstellen. Zijn moeder was doodsbang om hem te verliezen. Uit pure zelfbescherming trok zij zich terug in zichzelf.

Baby Frank knapte wonderwel op en mocht na een week naar huis. Daar ontpopte hij zich tot een hongerlapje. Hij was onverzadigbaar, alsof hij niet genoeg voeding kon krijgen. En nog steeds lijkt het nooit genoeg te zijn, als het gaat om liefde en aandacht. Frank zorgt er wel voor dat hij aandacht krijgt; is het niet goedschiks, dan wel kwaadschiks. Hij wil gezien worden: ik ben er ook!

Wanneer de eerste kennismaking met het leven traumatisch is, kunnen er negatieve overtuigingen ontstaan. Omdat deze overtuigingen diep weggestopt zitten, ben je je er niet van bewust en heb je geen idee hoe groot de invloed is die ze op jouw leven uitoefenen. Frank heeft aan zijn geboorte een overtuiging gekoppeld die van grote invloed is op de relatie met zijn moeder. Omdat hij de eerste dagen zonder zijn moeder heeft doorgebracht, heeft hij onbewust de conclusie getrokken: “Jij hebt mij in de steek gelaten.”

Wanneer dit tijdens de sessie wordt uitgesproken, is het alsof alles op zijn plek valt. Het aantrekken en afstoten tussen moeder en zoon, de boosheid, het kwetsende gedrag. Door alle emoties, gedachten en overtuigingen die hiermee te maken hebben, op te sporen en op te ruimen, komt er ruimte voor nieuwe dingen. Wanneer we hiermee klaar zijn, is Frank blij en trots dat hij deze klus geklaard heeft. Hij steekt zijn armen in de lucht als een kampioen die net een wedstrijd gewonnen heeft.

In de weken na de behandeling verandert Frank van een boos, opstandig jongetje in een jochie dat graag lief gevonden wil worden. Nog één keer komt Frank terug in De Kinderpraktijk. In plaats van bommenwerpers tekent hij nu bomen, boerderijen en een rivier met bootjes erin. Het gaat goed met hem. Zelfs de juf valt het op dat hij rustiger is geworden, milder en makkelijker in staat met moeilijke situaties om te gaan.

Een week later zie ik de moeder van Frank weer. Zij heeft besloten zelf ook een sessie te doen. Hoewel ik niet meer met volwassenen werk, wil ik voor haar graag een uitzondering maken. Ik bewonder deze moedige moeder, die zóveel van haar kleine jochie houdt, dat zij voor hem haar eigen pijn onder ogen wil zien. Dat is echte liefde.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.