De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Ben jij een perfectionist of een levensgenieter?

da218a0d-55cc-4cda-b4ff-7a573feac3f8Ik geef het toe: ik ben een streber. Een harde werker, verstokte perfectionist en workaholic. Tenminste, dat wás ik. Totdat ik iets ontdekte. Een waarheid die mijn leven op zijn kop zette. Ik groeide op met de gedachte dat je alleen door hard werken iets kunt bereiken. Daadkracht, discipline en doorzettingsvermogen waren lange tijd mijn drijfveren. Een drietal waar je het ver mee kunt schoppen in het leven. Ik beklom de carrièreladder, verwierf aanzien en verdiende een goed salaris. Maar ervan genieten kon ik niet.

Met elk doel dat ik verwezenlijkte, was er weer een nieuwe mijlpaal, een nieuwe target die gehaald moest worden. Mijn blik was immer gericht op de toekomst, op datgene wat er nog niet was. Als ik het even helemaal zat was, verzuchtte ik: “Wat is de zin van het leven?” En dan gaf mijn lief mij steevast hetzelfde antwoord:
“De zin van het leven is genieten.” Ik keek hem aan en dacht: “Zó simpel kan het niet zijn.”

Een pijnlijke les

En toen kwam de omslag. Ik zou het graag een AHA-moment willen noemen, als het niet zo pijnlijk was geweest. Ik had een druk programma dat ik moest afwerken. In één maand tijd gaf ik twee cursussen, organiseerde ik een workshop voor 30 mensen, begeleidde ik kinderen in De Kinderpraktijk, schreef blogs en hield mijn social media pagina’s bij. Temidden van dit alles werd ik geveld door een migraine aanval die maar liefst negen dagen aanhield. Hoe duidelijk wil je het hebben?

Ik begreep dat ik te ver was gegaan, trapte op de rem en boekte een vakantie naar een tropisch oord. Daar kwam ik eindelijk tot rust. Het caraïbische klimaat brengt je vanzelf in een ander leefritme. In die lagere versnelling ontdekte ik hoe heerlijk het is om niks te moeten en gewoon te ZIJN. Ik was vastbesloten dit gevoel vast te houden, zoals veel mensen zich voornemen na een heerlijke vakantie. Op dat moment kreeg ik een boek in handen dat mijn hele kijk op het leven veranderde.

Het doel van het leven

Het boek heet ” Dying to be me” en is geschreven door Anita Moorjani. Deze vrouw balanceerde op het randje van de dood en terwijl zij in coma lag, kreeg zij een glimp van het bestaan aan de andere kant. Zij ontdekte dat het leven op aarde maar één doel heeft: genieten, plezier maken en gelukkig zijn.

Wanneer jij gelukkig bent, straal je dat uit en maak je andere mensen ook gelukkig. Daar hoef je niet je best voor te doen. Simpelweg jezelf zijn is voldoende. Wat mijn lief al jaren tegen mij zei, kon nu opeens landen. Ik hoef niet hard te werken, ik hoef niet mijn best te doen. Ik mag gewoon zijn wie ik ben en dat is goed.

Vanaf dat moment veranderde er iets. Ik leef hetzelfde leven, maar ik werk minder hard en sta mijzelf toe om te genieten. Wanneer ik niet mijn best doe om iets te bereiken of iets te zijn wat ik niet ben, gebeuren de mooiste dingen. Een gesloten vrouw begint opeens te praten, een cursiste deelt haar diepste pijn en de groep ontfermt zich liefdevol om haar, een vader opent zijn hart en zijn hele wereld verandert.

Laat het gebeuren

Ik ben erbij en zie hoe het zich voor mijn ogen ontvouwt. Wanneer ik niet langer iets nastreef, komt er ruimte. En in die ruimte kunnen prachtige dingen ontstaan. Dat doe ik niet, ik laat het gebeuren. En het resultaat is veel groter en mooier dan ik ooit had kunnen denken.

Soms vergeet ik wat belangrijk is en schiet ik in een oud patroon. Dan ga ik weer hard werken en mijn best doen. Voordat ik het weet, loop ik weer te piekeren hoe ik alles voor elkaar moet krijgen. Maar dan grijpt mijn lichaam in. Ik word overvallen door een loodzware vermoeidheid en kan maar een ding doen: slapen. Door bewust een time out te nemen, kan mijn lichaam resetten. Als ik na zo’n powernap wakker word, weet ik het weer. Ik hoef niets te doen. Ik hoef niets te zijn. Gewoon zijn wie ik ben is voldoende. Dan kan het universum zijn werk doen, via mij. En dan kunnen er wondertjes gebeuren.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.