De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Ben jij een Goede Moeder of een Leuke Moeder?

shutterstock_94946683Moeder worden gaat niet vanzelf. Het is hard werken, concessies doen en niet bang zijn om fouten te maken. Soms kijk ik achterom en zie de moeder die ik was toen mijn kinderen baby’s waren. Ik zie hoezeer ik mijn best deed om een perfecte moeder te zijn.
Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik mijn draai had gevonden in mijn nieuwe rol als moeder. Jaren waarin ik worstelde met mijn eigen identiteit en een evenwicht probeerde te vinden tussen werk en gezin. Er waren momenten waarop het mij even te veel werd. Dan liet mijn lichaam het afweten en ging ik door mijn rug. Een duidelijk signaal van overbelasting.

Door naar binnen te gaan en mij af te vragen waarom ik zo hard mijn best deed om het allemaal goed te doen, kon ik afrekenen met het beeld van de ideale moeder. Ik leerde de teugels wat meer te laten vieren en dit gaf mij de ruimte het op mijn eigen manier te doen. Mijn leven is er een stuk gezelliger op geworden en daardoor ook dat van mijn kinderen.

Inmiddels weet ik dat perfecte moeders niet bestaan en dat het voor een kind helemaal niet leuk is om een moeder te hebben die nooit steken laat vallen. Fouten maken is menselijk en dus doen we het allemaal. Ik heb het moederschap in de praktijk moeten leren, net als alle andere moeders. Er waren momenten waarop ik dacht dat ik mijn dochters voor het leven had beschadigd door ten onrechte tegen ze uit te vallen of ze te straffen voor iets wat ze niet gedaan hadden. Achteraf blijkt het wel mee te vallen en hebben zij zich ontwikkeld tot stabiele kinderen die tegen een stootje kunnen.

Ooit stelde ik tijdens een cursus die ik gaf voor ouders de volgende vraag: “Hoeveel tijd besteed jij aan jezelf?” De mannen bleken wekelijks 8 tot 20 uur te reserveren voor hobby of sport. De vrouwen in het gezelschap konden hun oren nauwelijks geloven. Met een gemiddelde score van 1 tot 3 uur in de week kwamen zij er bekaaid vanaf. Waarom besteden vrouwen zo weinig tijd aan zichzelf? Waarom nemen zij genoegen met één uurtje sporten in de week en voelen zij zich schuldig als zij tijd onttrekken aan hun gezin?
Het antwoord is simpel: zij hebben last van het Goede Moeder Syndroom.

Ieder mens heeft in zijn hoofd een ideaalbeeld van hoe een goede moeder zou moeten zijn. Het is de moeder die je in de reclame tegenkomt. Zij schenkt thee, bakt koekjes en glimlacht hoofdschuddend als zoonlief met een t-shirt vol grasvlekken terugkomt van het sportveld. Deze moeder is nooit ongeduldig, spreekt zelden met stemverheffing en verliest nimmer haar goede humeur. Wie krampachtug aan dit ideaalbeeld blijft vasthouden is gedoemd te mislukken als ouder. Het is namelijk onmogelijk hieraan te voldoen.

De meeste moeders die ik ken hebben last van schuldgevoelens. Of zij nu werken of thuisblijven met de kinderen, zij hebben vaak het gevoel tekort te schieten. Zij zijn constant aan het schipperen, verdelen hun aandacht en hebben het gevoel alles half te doen. Daardoor ontstaat het gevoel overbelast te zijn en de stress die hieruit voortkomt, wordt afgewenteld op man en kinderen. Dit levert weer een schuldgevoel op en zo is de cirkel rond.

Het wordt tijd om de mythe van de Goede Moeder door te prikken en een reëel beeld te schetsen van het moederschap. In plaats van je af te vragen of je een goede moeder bent, kun je beter bedenken wat voor een moeder jij wilt zijn voor je kinderen. Waar wil je dat zij aan terugdenken als ze straks groot zijn? Wil je dat zij zich hun moeder herinneren als iemand die nooit tijd voor hen had omdat zij altijd aan het werk was? Of wil je dat ze met een glimlach terugdenken aan de picknicks in de achtertuin, de bedverhaaltjes, het verstoppertje spelen in huis?

Ik vind mijzelf een leuke moeder als ik de boel de boel laat en lekker ga ravotten met mijn kinderen. Als ik de regels even opzij zet en een omgekeerd diner organiseer waarbij het toetje als eerste wordt geserveerd en het voorgerecht als laatste. Je zult het in geen enkel opvoedkundig boek aantreffen, maar dát zijn de momenten waarop je wezenlijk contact hebt met je kind.

Deze column is eerder gepubliceerd op www.love2bemama.com

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.