De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of klik hier.

Als je kind gelukkig is, ben jij het ook

Fenna is pas 2,5 jaar en zij heeft al best veel meegemaakt in haar jonge leventje. Dat geldt zeker ook voor haar moeder. Samen houden zij elkaar gevangen in een patroon waar niemand blij van wordt.

Wanneer ik met de moeder van Fenna praat, klinkt haar stem gejaagd, alsof zij buiten adem is. En dat is geen wonder, want haar dochtertje vraagt voortdurend haar aandacht. Fenna’s taal- en spraakontwikkeling blijft achter en daardoor heeft zij moeite om zich verstaanbaar te maken. Dit levert veel frustratie en boosheid op.

Je zou het niet zeggen als je haar zo ziet, maar in dat schattige meisje gaat een klein heksje schuil. Soms zit haar grote zus rustig te spelen, als Fenna opeens keihard aan haar haren trekt, krabt of bijt. Waar dit gedrag vandaan komt, weet niemand. Daarom heeft de moeder van Fenna een afspraak gemaakt in De Kinderpraktijk Soest.

De osteopaat die Fenna onderzocht, zag meteen dat er iets mis was met haar nekje. Hij constateerde dat zij het KIDD- syndroom heeft. Deze aandoening is beter bekend als het KISS-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie), maar vanaf het tweede jaar wordt gesproken over het KIDD-syndroom. Wanneer bij een klein kind de bovenste nekgewrichten geblokkeerd zijn, kan dat leiden tot een vertraagde spraak- en/of taalontwikkeling.

“Sinds zij hiervoor behandeld is, gaat het wel iets beter met haar. Maar ze loopt ergens in vast waar wij de vinger niet op kunnen leggen.” Fenna raakt heel snel overprikkeld, kan haar aandacht nergens op focussen en als het niet gaat zoals zij wil, gaat zij huilen. Opvallend is dat zij haar moeder geen seconde uit het oog wil verliezen. “Als ik wegga, al is het maar even de kamer uit, raakt zij helemaal in paniek. Ik hoop dat jij kunt uitvinden waarom zij zo doet, zodat wij haar beter snappen en begrijpen waar dit gedrag uit voortvloeit.”

Terwijl Fenna mijn praktijk opnieuw inricht, ga ik met haar moeder aan de slag. Via de spiertest, die kenmerkend is voor de Methode Matheij, maken we contact met Fenna. Haar moeder is tussenpersoon; zij geeft de antwoorden en oplossingen door die bij Fenna vanbinnen verstopt zitten. Op die manier brengen we de ballast in kaart die het voor Fenna extra moeilijk maakt om zich relaxed, blij en lekker in haar vel te voelen.

Achtereenvolgens vinden we: levendige dromen (Fenna kan soms in haar slaap gillen en overstrekken), een gevoel van eenzaamheid dat zij heeft overgenomen van haar moeder, een belemmerende overtuiging “Mensen zijn niet te vertrouwen” en een Dwarsligger. Dit is een deel van haar persoonlijkheid dat de boel in de war schopt. Bij nader inzien blijkt het niet één deel te zijn, maar 7 delen tegelijk!

Deze delen willen haar beschermen en dat doen zij door koste wat kost de controle te houden. Is dat een handige manier? Nee. Is er een manier die handiger is? Ja. Willen jullie daaraan meewerken? Ja. Dat is goed nieuws. Samen bedenken we nieuwe taken voor deze delen van Fenna.

Zij gaan haar helpen om meer ontspannen met dingen om te gaan, om te focussen op 1 ding tegelijk en om lekker in haar vel te zitten. Terwijl wij hiermee bezig zijn, vindt er een opmerkelijke verandering plaats in het gedrag van Fenna. Zij komt tot rust, gaat lief zitten spelen en is goed aanspreekbaar op haar gedrag. Het is alsof de storm is gaan liggen, zodat er nu een lieflijk briesje waait.

Als zij aan het einde van de sessie een cadeautje mag uitkiezen, doet zij dat rustig en beheerst en stopt het andere cadeautje dat zij leuk vindt terug in de doos. Haar moeder is stomverbaasd. “Dit ken ik niet van haar, normaal zou er zeker een driftbui zijn gevolgd.”

Met een high five neem ik afscheid van Fenna. Van haar moeder krijg ik een dikke knuffel. Zij heeft tranen in haar ogen, van vreugde en opluchting. “Het klinkt misschien als een cliché, maar het is echt waar. Als je kind gelukkig is, ben jij zelf ook gelukkig.”

Gerelateerde blog's