De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

Als je vader overlijdt, staat je wereld op zijn kop

shutterstock_275562389Luca (10) is een bijzondere jongen. Wanneer hij je aankijkt, ligt er iets behoedzaams in zijn blik. Alsof hij wil peilen: vind je me wel leuk? Samen met zijn moeder doet hij mee aan een Access Bars class die ik geef in Soest. In de kring vertelt hij: “Ik ben best wel druk. Dat wil ik liever niet, maar ik kan er niet zoveel aan doen want ik heb ADHD.”

Sinds hij Ritalin krijgt, kan hij zich beter concentreren op school. Zijn prestaties zijn goed vooruit gegaan, maar hij heeft nog steeds een flinke leerachterstand. Zijn moeder heeft wel een vermoeden hoe dat komt. Zij denkt dat zijn hoofd zó vol zit, dat er geen plaats is voor andere dingen.

Toen Luca 6 jaar was, is zijn vader plotseling overleden. Het ene moment bracht hij zijn jongste zoon naar bed en het volgende moment zakte hij in elkaar op de bank. Luca lag te slapen en heeft er niet veel van meegekregen. Wat hij zich vooral herinnert, is hoe hij met dekbed en al werd opgetild en half slapend naar de buren aan de overkant werd gedragen. Alle ogen van de buurtbewoners die op hem gericht waren, gaven hem een unheimisch gevoel.

Sindsdien houdt Luca zijn moeder scherp in de gaten. Waar zij is, daar is hij ook. Hij kan het zich niet permitteren om nog een ouder te verliezen. De band tussen moeder en zoon is heel warm, liefdevol en hecht, maar zij gunt het hem om wat losser en vrijer door het leven te gaan. Daarom brengen zij samen een bezoekje aan De Kinderpraktijk.

De Grote Schoonmaak

Omdat de vertrouwensband er al is, kunnen we snel beginnen. Omdat het de eerste keer is, besluit ik de Grote Schoonmaak (onderdeel van de Methode Matheij) in te zetten. Hiermee kun je opsporen en opruimen wat in de weg zit en het vervangen door iets wat jou ondersteunt en krachtig maakt. Luca wil zich graag blij, ontspannen en vrij voelen. Wat hem daarbij in de weg staat, is het gevoel dat zijn vader hem in de steek heeft gelaten.

Wanneer we hierover praten, zie ik zijn gezicht vertrekken. Hij doet zijn best om zich groot te houden, maar dan komen de tranen. Zijn moeder neemt hem op schoot en troost hem. En dan gebeurt er iets bijzonders; zijn vader komt erbij. Ik voel zijn aanwezigheid en vraag of hij iets wil zeggen tegen zijn zoon. Dat wil hij dolgraag.

“Ik ben bij je, altijd”

“Ik wilde je niet in de steek laten”, zegt hij. “En dat heb ik ook niet gedaan. Ik ben altijd bij je. Ik ben er als je iets leuks doet en ik ben er als je verdrietig bent. Daar mag je op vertrouwen.” Ik krijg kippenvel als ik de woorden uitspreek die deze vader aan zijn zoon richt. “Jouw vader kan nu al de man zien die je gaat worden. Wat hij ziet, is een krachtige man; intelligent en met een warm hart.” “Een warm hart, dat heeft hij zeker”, beaamt de moeder van Luca.

Na het overlijden van zijn vader heeft Luca een muurtje om zich heen gebouwd. Achter dat muurtje voelt hij hij veilig, maar ook een beetje alleen. Daarom kiest hij ervoor het muurtje gefaseerd af te breken en het te veranderen in een krachtveld. Het is een bijzonder krachtveld, dat herkent wat er naar binnen mag komen en wat niet. Zo kan Luca zich ontspannen, in de wetenschap dat hij beschermd wordt.

Kracht van binnenuit

Nu is het tijd om op te ruimen wat in de weg zit. De moeder van Luca schrijft alle emoties en gedachten die Luca dwarszitten op vellen papier. Daarna mag hij ze één voor één door de papierversnipperaar halen, terwijl hij er bewust afscheid van neemt. Voor elke emotie of gedachte die hij loslaat, mag hij iets uitzoeken dat hem steunt en kracht geeft.

Luca weer naar huis gaat, kijkt hij anders uit zijn ogen. Hij lijkt rustiger en meer relaxt, alsof er iets van hem is afgevallen. Over drie weken zien wij elkaar weer. Ik ben benieuwd wat er dan mag gebeuren.

 

 

 

 

Gerelateerde blog's