De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Zit je kind niet lekker in zijn vel en maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met De Kinderpraktijk. Bel (035)6028931 of mail naar:
info@dekinderpraktijk.nl

Als je rugzak vol zit, valt het leven je zwaar

blog_109012943Meyns (10) is een gevoelige jongen. Hij voelt stemmingen van anderen feilloos aan. Als zijn moeder boos tegen hem doet, doet hij boos terug. En als zijn oma verdrietig is, moet hij erom huilen.

Door zijn bijzondere gevoeligheid is Meyns verbonden met alles en iedereen. Hij reageert sterk op wat er om hem heen gebeurt en daardoor is het voor hem lastig om bij zichzelf te blijven. Hij schiet alle kanten uit, raakt snel over zijn toeren en heeft zijn emoties niet onder controle.

Wanneer dingen anders lopen dan hij verwacht, kan zijn stemming zomaar ineens omslaan. Dan gaat hij slaan en schoppen, schreeuwen en schelden. Op school is hij vaak betrokken bij ruzies en voelt hij zich gepest of tekortgedaan. Zijn ouders willen graag dar hij zichzelf beter leert kennen en zijn frustraties leert te hanteren.

Meyns’ rugzak is goed gevuld en er zitten niet alleen maar leuke dingen in. Na zijn geboorte bleek hij reflux te hebben, een aandoening waarbij het maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Dit kan enorm veel pijn geven bij een pasgeboren baby’tje. Hij huilde veel, wilde niet eten en raakte snel overprikkeld. Rust en regelmaat was het enige dat een beetje leek te helpen.

Later bleek hij ook nog het KISS-syndroom te hebben, een klemming ter hoogte van de halswervels (vaak als gevolg van de geboorte), waardoor hij niet goed in zijn lichaam zat, niks kon hebben en vaak ging overstrekken. Na behandeling door een osteopaat namen deze klachten af.

Toen Meyns 2 jaar was, werd zijn broertje geboren. Ook hij bleek reflux te hebben en huilde ontzettend veel. De ellende begon weer van voren af aan. Terwijl zijn moeder met de nieuwe baby op de arm liep om hem te sussen, kreeg Meyns hete soep over zich heen. Dat was de spreekwoordelijke druppel. “Toen brak het lijntje bij mij”, vertelt zijn moeder geëmotioneerd.

Er volgde een donkere periode waar zij niet graag aan terugdenkt. “Je raakt jezelf helemaal kwijt. In die periode kon ik er niet zijn voor mijn kinderen. Soms denk ik weleens: zou het daardoor komen dat Meyns nu zo heftig reageert?” Met behulp van De Grote Schoonmaak gaan we alles opsporen en opruimen dat met deze periode verbonden is. Daarbij is er ook aandacht voor het verdriet en de schuldgevoelens van de moeder.

Tien dagen later spreek ik de moeder van Meyns. Haar zoon heeft een ware transformatie ondergaan. “Het is alsof er een last van zijn schouders is afgevallen. Hij is blijer, meegaander en hij wordt niet meer om alles boos. Op school heeft hij geen ruzie meer gehad en op voetbal – een sport waarin hij niet echt een uitblinker was – is hij de topscoorder van het team. Tijdens een voetbalwedstrijd riep de tegenpartij: “Kijk uit voor nummer 10, dat is hun geheime wapen!” Meyns is buiten zichzelf van blijdschap. Als hij lacht, lijkt het helemaal vanuit zijn tenen te komen.

Jammer genoeg kan hij het euforische gevoel nog niet vasthouden. Daarom komt hij een paar weken later nog een keer naar De Kinderpraktijk. Deze keer gaan we kijken wat er nog in de weg zit, waardoor hij zo snel uit zijn doen is. Algauw stuiten we op een dwarsligger. Dit is een stukje van Meyns dat de boel in de war schopt.

Dit deel van hem is boos omdat anderen de baas over hem spelen. Dan gaat Meyns flippen en krijgt hij een woede uitbarsting. Om te ontdekken wat hij nodig heeft, gaan we in gesprek met de dwarsligger. Hij is de baas over de boosheid, maar weet niet goed wanneer hij boos moet worden. Zo kan het gebeuren dat Meyns ‘om niks’ volledig over de rooie gaat.

Samen bepalen we welke situaties belangrijk zijn om boos over te worden (pestgedrag, als iemand je kwaad wil doen, of over je grenzen heen gaat) en welke niet (plagerijtjes, als iemand je irriteert, of als je iets moet doen waar je geen zin in hebt).

Nu hij begrijpt hoe dit mechanisme werkt, heeft Meyns meer controle over zijn emoties en kan hij zijn boosheid beter doseren. Daardoor wordt het leven makkelijker voor hem en voor de mensen om hem heen. Boosheid kost veel energie en die kun je beter gebruiken voor leuke dingen.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.