De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of mail naar info@dekinderpraktijk.nl.

Als je kind niet wil slapen, doe jij geen oog dicht

blog_34056505_300Pien (4) is een pittige dame. Daar kunnen haar beide moeders over meepraten. Overdag heeft zij vaak boze buien en ´s nachts houdt zij iedereen uit de slaap doordat zij steeds wakker wordt en keel opzet. `Pien is zeer karaktervol`, zeggen haar moeders en dat is een understatement.

Hoewel Pien eruitziet als een engeltje kan zij enorm heftig reageren. Wanneer zij zich niet begrepen voelt – en dat komt regelmatig voor – gooit zij alle remmen los. In het gezin wordt zoveel mogelijk rekening met haar gehouden, maar met drie kinderen lukt dat niet altijd.

Pien wil graag dat de dingen gaan zoals zíj dat wil. Zodra iets moet, haakt zij af. Verplicht handjes geven en dag zeggen is er niet bij. Op school conformeert zij zich, maar thuis is zij moeilijk te corrigeren. `Als je haar op de gang zet, komt ze met gipswand en al erdoor.`

Als Pien voor de eerste keer in De Kinderpraktijk komt, kijktt zij mij onderzoekend aan alsof zij wil zeggen: `Ben jij bereid om voor mij tot het uiterste te gaan?`Door contact te maken met de wijsheid van haar lichaam ontdek ik al gauw waar de boosheid vandaan komt. Pien is afgedwaald van haar krachtbron en daardoor is zij de weg een beetje kwijtgeraakt.

Ieder mens heeft een eigen krachtbron. Je kunt het vergelijken met een tankstation, waar je aan het einde van elke dag kunt gaan bijtanken. Wanneer je geen contact meer hebt met je eigen krachtbron, kun je geen rust vinden in jezelf. En als je overdag geen rust vindt, komt er ´s nachts een reactie. Bij Pien openbaart zich dit in de vorm van slaapproblemen.

Dit kleine meisje blijkt een groot verdriet met zich mee te dragen. Het is niet haar eigen verdriet, maar het verdriet van haar biologische moeder, dat zij heeft overgenomen. Dat is wat kinderen voor je doen; zij nemen een stukje van jouw lijden over, zodat het makkelijker te dragen wordt.

Maar het volwassen verdriet is te zwaar voor haar schoudertjes. Zij kan het geen plek geven en raakt gefrustreerd. Boosheid is voor haar een manier om alles eruit te gooien. Maar deze manier kost heel veel energie en daarom gaan we op zoek naar een manier die minder explosief is en beter werkt.

Haar moeder schrijft alles, wat Pien in de weg zit, op vellen papier. Zorgvuldig kiest zij voor elke emotie een andere kleur. Daarna mag Pien de vellen één voor één door de papierversnipperaar halen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe, positieve dingen. Ruimte, balans, vertrouwen en natuurlijk lekker slapen.

Drie weken later zie ik Pien weer. Ik ben benieuwd hoe het met haar gaat. Pien is aanzienlijk rustiger dan zij in de afgelopen jaren is geweest. En wat nog veel belangrijker is: Pien slaapt. Zij gaat op tijd naar bed en slaapt dan door tot zeven uur ‘s ochtends. Haar moeders weten niet wat hen overkomt. Voor het eerst in vier jaar kunnen zij ongestoord slapen en dat is een verademing.

Om deze goede resultaten nog sterker en steviger te maken, doen we een Reis naar Binnen. Dit is een speelse behandelwijze waarbij je rechtstreeks contact maakt met de wijsheid van het lichaam. Eenmaal binnen neemt Pien de touwtjes stevig in handen en wordt zij baas over eigen leven. Zij staat stevig, haar zelfvertrouwen groeit en zij hoeft niet meer zo vaak boos te worden.

Na afloop huppelt zij blij de trap af, alsof er een last van haar is afgevallen. Bij het afscheid krijg ik een handje van haar. Zomaar, uit zichzelf. Ik kijk haar na, terwijl zij met haar moeders het pad af loopt. Dag lieve, pittige Pien.

Is jouw kind vaak boos of opstandig? Loopt iedereen op zijn tenen om een ontploffing te voorkomen?
Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Ik help je graag om de oorzaak op te sporen en op te ruimen.

Stuur een mailtje naar anita.matheij@planet.nl en stel je hulpvraag.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.