De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Als je kind de lat te hoog legt voor zichzelf

een-kind-met-faalangst-wat-kun-je-doenJoep (12) voelt zich angstig en ongelukkig. Uit het niets heeft hij een hyperventilatie aanval gekregen en daar is hij heel erg van geschrokken. Het leven is gecompliceerd voor hem; een perfectionistische jongen met een chronische ziekte, die aan topsport doet en continu op zijn tenen loopt.

Wanneer hij voor de eerste keer in De Kinderpraktijk komt, zie ik een ernstige jongen met donkere kringen onder zijn ogen. Behoedzaam geeft hij antwoord op mijn vragen. “Wat zou je wel leuker of makkelijker willen in je leven?” “Dat weet ik niet.” “Zijn er misschien dingen die je graag zou willen veranderen?” Hij slaakt een diepe zucht. “Ik denk veel na over dingen. Het moet allemaal goed gaan. Ik denk dat ik misschien iets teveel van mezelf vraag.”

Vandaag gaan we een Bars behandeling doen. Access Bars is een zachte behandelwijze die heel goed werkt bij kinderen. Ze worden er rustiger van, kunnen beter leren en concentreren en ook het slapen gaat makkelijker. Als je een behandeling krijgt, lig je ontspannen op de behandeltafel, terwijl degene die jou behandelt een aantal punten op het hoofd zachtjes aanraakt.

Joep vindt het best wel spannend om een Bars behandeling te krijgen en daarom blijft zijn moeder in de buurt. Terwijl ik de punten op zijn hoofd behandel, vertelt Joep over zijn leven en over zijn grote passie: tafeltennis. Hij is er heel goed in en heeft al veel bekers gewonnen met wedstrijden en toernooien. Inmiddels staat hij hoog in de ranglijst van van zijn leeftijdscategorie.

Succesvol zijn met wat je graag doet is fantastisch, maar de druk om te presteren brengt ook spanningen met zich mee. In het trainingscentrum kreeg Joep zijn eerste hyperventilatie aanval. Hij begreep niet wat er met hem gebeurde, waarom hij plotseling zo benauwd was en raakte in paniek. “Ik dacht dat ik doodging.” En nu is hij bang dat het weer kan gebeuren.

Ik leg uit dat er binnen Access Bars een zin bestaat, die je kunt uitspreken om de lading van dingen af te halen. Je kunt het zien als een soort toverformule. “Kunnen we dat misschien eens proberen?”, vraag Joep voorzichtig. Hij noemt alle gedachten, gevoelens en overtuigingen op waar hij graag afscheid van wil nemen en vervolgens zeg ik de clearing statement.

Allerlei dingen die hem dwarszitten komen aan bod. Er zijn ook dingen bij die hij niet kwijt wil, zoals zijn perfectionisme en hang naar controle. Daarom clearen we alleen de negatieve bijwerkingen hiervan, zoals stress, onrust en ongezonde spanning. Hij begint te geeuwen, een teken dat zijn lichaam zich steeds beter kan ontspannen.

Wanneer de behandeling bijna klaar is, vraag ik of hij nog extra aandacht wil besteden aan zijn ademhaling. Dat vindt hij een goed idee. Ter afsluiting doe ik een handgreep, die speciaal gericht is op de ademhaling en het versterken van zijn immuunsysteem. Daarmee spreek ik rechtstreeks het zelfgenezende vermogen van zijn lichaam aan.

Na afloop heeft Joep weer blosjes op zijn wangen en ademt hij kalm en rustig. Mocht het in de toekomst nog een keer gebeuren dat zijn ademhaling op hol slaat, dan kan hij zelf de clearing statement opzeggen en dan wordt hij vanzelf weer rustig.

 

 

 

 

Gerelateerde blog's