De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931 of klik hier.

Als je kind bang is, wat kun je dan doen?

slaapprobleems300_123271231Bram is negen jaar en hij heeft maar één wens: verlost worden van zijn grootste angst. Het is een bijzondere angst, die hem in zijn greep houdt en die zorgt voor slapeloze nachten. Wanneer hij ermee geconfronteerd wordt, voelt hij zich bang en onveilig en ligt de paniek op de loer.

Bram is bang voor jongeren die in groepjes bij elkaar staan. Hij schrikt van de geluiden die ze maken en is bang dat ze dronken zijn en ruzie gaan maken. Met oud en nieuw heeft hij meegemaakt dat een feestje in de buurt uit de hand liep. Jongeren waren aan het schreeuwen en gooiden bierflesjes kapot voor zijn huis. Sindsdien zit de schrik er goed in.

Als hij ‘s avonds in bed ligt en buiten stemmen hoort, raakt hij in paniek. Daarom gaat hij in het weekend vroeg naar bed, zodat hij diep in slaap is voordat de jongeren op stap gaan. Inmiddels schrikt hij van alle stemmen en geluiden die hij hoort. Nu de zomer weer in aantocht is, houdt hij zijn hart vast. Met mooi weer blijven de mensen langer buiten zitten. Wat voor anderen gezelligheid is, is voor hem een bezoeking.

Tweemaal zie ik Bram in De Kinderpraktijk. De eerste keer leer ik hem hoe hij zichzelf sterker kan maken door een combinatie van acupressuur, ademhaling en affirmatie. Beter in Balans werkt goed bij fobische angsten, maar je kunt het ook inzetten bij chronische vermoeidheid of pijn. Gedisciplineerd doet Bram thuis zijn oefeningen. Hij wil zó graag van deze angst af.

De tweede keer maken we samen een Reis naar Binnen. Dit is een ontdekkingsreis door je lichaam, waarbij je dingen die je niet prettig vindt, kunt opruimen en verwijderen. Het bijzondere aan een Reis naar Binnen is dat je contact maakt met de wijsheid van het lichaam. Wanneer je eenmaal binnen bent, dienen de antwoorden en oplossingen zich vanzelf aan.

Als hij naar binnen gaat, ziet Bram een plaatje van zichzelf in bed. De jongen in bed is heel erg bang. Daarom vertelt hij hem dat hij niet bang hoeft te zijn. Daarna voelt het meteen al beter. Er zit ook nog angst in zijn borst en in zijn hoofd. Bram gaat zijn probleem enthousiast te lijf en maakt er korte metten mee. Hij kiest daarvoor verschillende manieren: eruit gooien, verbranden, in water oplossen; alles is mogelijk, als het maar werkt. Wanneer alles is opgeruimd, controleren we of het gelukt is. Alle angst is verdwenen.

Diezelfde dag gaat Bram met zijn moeder boodschappen doen. Voor de supermarkt staat een groepje scholieren. Ze rijden op scooters en lachen luidruchtig. Wanneer Bram er voorbij is gelopen, knijpt hij in zijn moeders hand. “Zág je dat? Ik liep er gewoon langs en ik voelde niks!”

‘s Avonds breekt de ultieme test aan. Bram besluit uit zichzelf later naar bed te gaan. Die nacht wordt er vuurwerk afgestoken in de buurt. Even dreigt hij in een oude groef te schieten, maar hij lost het zelf op en valt gewoon weer in slaap. Wat een overwinning! De angst is bedwongen en Bram is met vlag en wimpel geslaagd.

Heb jij een angst die jouw levensgeluk bedreigt en wil je weten of daar iets aan te doen is? Stuur dan een mailtje naar anita.matheij@planet.nl.

Wil je mensen begeleiden die last hebben van angst, pijn of andere beperkingen? Kijk dan op www.methodematheij.nl voor de cursusmogelijkheden.

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.