De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Kom je er zelf niet uit met je kind, of wil je even een steuntje in de rug, neem dan contact op met De Kinderpraktijk.

Bel (035) 6028931.

Als de juf zegt dat jouw kind het niet goed doet

shutterstock_144566138Melissa is een jonge moeder. Zij heeft een dochtertje van vier dat in groep 1 van de basisschool zit. Een vrolijk meisje, spontaan, behulpzaam en gevoelig. Lisa is slim voor haar leeftijd, begrijpt dingen snel en wil graag aan iedereen laten zien wat ze al kan. Helaas is het schoolsysteem daar niet op berekend.
Op school moet zij werkjes doen die zij saai vindt. Zij kan zoveel meer en gaat liever op de computer of een moeilijke puzzel maken. Zolang de juf bij haar tafeltje blijft staan, doet zij wat er van haar gevraagd wordt. Maar zodra de juf haar hielen heeft gelicht, gaat Lisa haar eigen gang en doet zij precies waar ze zin in heeft. In een gesprek met de juffen wordt haar moeder aangesproken op het onaangepaste gedrag van Lisa. En hoewel zij het probleem niet ziet, begint zij toch te twijfelen. Heb ik dan echt zo’n probleemkind?

Zij geeft toe dat Lisa een wiebelkont is. Ook thuis kan zij moeilijk stil zitten op een stoel. Zij heeft een eigen willetje en wil graag dat de dingen lopen zoals zij het in haar hoofd heeft. Als ze ergens mee speelt, is ze het na 5 minuten alweer zat en gaat ze iets anders doen. Maar welk kind van vier heeft dat nou niet? “Ik word hier heel onzeker van en ga twijfelen aan mezelf. Doe ik het dan niet goed?”, vraagt haar moeder aan mij.

Waar deze moeder behoefte aan heeft, is geruststelling. En een antwoord op de vraag: wat is nou normaal voor een kind van 4 jaar? Welk gedrag hoort bij een vierjarige en wanneer spreek je van probleemgedrag? Ik wil daar graag nog een vraag aan toevoegen: wie heeft er hier een probleem? Het meisje dat zich verveelt omdat zij meer uitdaging aankan dan haar geboden wordt, of de juffen die niet om kunnen gaan met een kind dat eigenzinnig en autonoom is?

Voor zover ik het kan beoordelen, is er niets mis met Lisa; die komt er wel. Het is jammer dat de leerkrachten haar niet begrijpen, maar zij zal in haar leven nog wel meer mensen tegenkomen die anders op haar reageren dan zij graag zou willen. Daar leer je van. Naar school gaan betekent dat je soms dingen moet doen die je stom of saai vindt. Daar kun je je tegen verzetten, maar dan heb je een probleem want daar houden leerkrachten niet van. Dan kan het handig zijn om het gewoon maar te doen, zodat je daarna weer iets kunt gaan doen dat je wél leuk vindt.

Melissa is blij met dit antwoord, omdat het bevestigt wat zij toch al dacht: dat het een storm is in een glas water. Zij zal nog wel vaker geconfronteerd worden met mensen die een mening hebben over haar kind. Als ouder ben je daar kwetsbaar in, omdat je graag wil dat je kind geaccepteerd wordt. Laat je niet onzeker maken door wat een ander zegt, maar luister naar wat je gevoel je ingeeft. Je doet het goed!

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.