De Kinderpraktijk
Wilhelminalaan 8 | 3761 DN Soest
Tel. (035) 602 89 31 (ma/vr van 9.00 – 10.00 uur)

Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan kindertherapeute Anita Matheij? Maak gebruik van het gratis spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bel (035) 6028931.

7 tips voor moeders die teveel moederen

4e03a91e-236e-4185-a6f3-1d6b3fbf3cddAls moeder vervul je een bijzondere rol in het leven van je kinderen. Je zorgt voor ze, koestert ze, vormt ze en laat ze los als het moment is gekomen om uit te vliegen. Maar hoe weet je wanneer dat moment is aangebroken? Hoe weet je wanneer het tijd wordt om je kind los te laten? Als je kind oud genoeg is om op eigen benen te staan, of begin je daar al eerder mee? Loslaten, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Soms zie ik moeders die hun leven volledig aan hun kinderen wijden. Zij doen alles voor hun kinderen; er is niets dat zij niet voor hen over zouden hebben. Daarin cijferen zij zichzelf volledig weg. Dat is heel edelmoedig, maar de vraag is of je je kind daar een plezier mee doet. Al die aandacht is best fijn, maar het kan ook benauwend werken.
Wanneer het levensgeluk van je ouders van jou afhangt, rust er een zware last op je schouders. Daar kun je op verschillende manieren mee omgaan. Je gaat erin mee en doet je uiterste best om aan alle verwachtingen te voldoen. Of je gaat ertegen in en verzet je tegen de weg die voor jou is uitgestippeld. En dan is er nog een derde manier, die het best kan worden omschreven als onverschilligheid. Alle aandacht, hulp en ondersteuning wordt als vanzelfsprekend ervaren. Het is normaal geworden en wordt nauwelijks nog opgemerkt.

Vind je het oké dat je kind zich in allerlei bochten wringt om jouw dromen en verwachtingen waar te maken? Kun je ermee omgaan als hij zich tegen je afzet en alles verwerpt wat jij – met de beste bedoelingen – aandraagt? Vind je het goed dat jouw kind zich alles wat je voor hem doet laat aanleunen en zich gedraagt als een diva of verwend prinsje? Als dit niet is wat je wilt,  kun je nu nog een koerswijziging inzetten. Begin nu al met loslaten, hoe klein je kind ook is. Daardoor word je kind zelfstandig, kan het zich straks redden in de wereld en groeit het op in het besef dat de mooiste dingen in het leven het waard zijn om je best voor te doen

Hieronder geef ik een aantal tips die jij in jouw gezin kunt doorvoeren. Dingen die ik in de praktijk van mijn eigen gezin heb ontdekt, waarvan ik weet dat ze werken. Het zijn kleine aanpassingen, die een grote verandering teweeg kunnen brengen. In het begin zal het misschien even vreemd zijn, omdat je gewend bent alles voor je kind te doen. Maar je kind wordt er beter van en jij ook!

1) Bedenk wat je kind zelf kan doen.
Moeders vinden het fijn om dingen voor hun kind te doen. Daar gaan zij mee door, ook als hun kind oud genoeg is om het zelf te doen. Is het echt nodig dat je nog steeds de boterhammen smeert voor school en dat je de gymspullen achter je kind aandraagt, zodat hij of zij ze niet vergeet?

2) Geef je kind eigen verantwoordelijkheid.
Kinderen kunnen meer aan en zijn vaak verder dan hun moeders denken. Geef je kind de vrijheid die het aankan en maak duidelijk dat daar ook een zekere verantwoordelijkheid bijhoort. Wanneer je kind oud genoeg is om zelf naar school te fietsen, kan het er ook zelf voor zorgen op tijd te komen. Dat scheelt een heleboel stress en ergernis aan het begin van de dag.

3) Laat je kind meehelpen.
Het is heel gezond voor kinderen om een eigen taak te hebben in het huishouden. Tafel dekken, afruimen, wasmachine in- en uitruimen, sokken in elkaar draaien, er zijn genoeg dingen die je kind kan doen om een handje te helpen.

4) Leer je kind attent te zijn.
Van mijn moeder heb ik geleerd om aardig en voorkomend te zijn.  Zij leerde mij iets over te hebben voor een ander, mensen te verrassen en een bedankje te sturen als iemand iets liefs voor je doet. Wanneer je mensen op die manier tegemoet treedt, zullen zij jou ook goed behandelen. Wie goed doet, goed ontmoet!

5) Maak tijd voor jezelf.
Moeders die teveel moederen komen vaak niet aan zichzelf niet aan zichzelf toe. Op de een of andere manier is daar nooit tijd voor, omdat altijd iets of iemand belangrijker is dan zijzelf. Is dat het voorbeeld dat je aan je dochter wilt geven, dat het oké is om aan jezelf voorbij te gaan? Het is goed voor een kind te zien dat zijn moeder een eigen leven heeft, waarin zij dingen doet die zij leuk vindt en waar zij plezier aan beleeft.

6) Investeer in je relatie.
Het mooiste cadeau dat je een kind kunt geven, zijn ouders die gelukkig zijn met elkaar. Ik realiseer mij dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Soms heeft het leven andere kaarten voor je in petto Maar als je erin slaagt je relatie goed te houden, dwars door alle stormen van het leven heen, mag je jezelf een schouderklopje geven.

7) Kijk met andere ogen naar je kind.
Ooit las ik een uitspraak die mij diep heeft geraakt. Lichten jouw ogen op als jouw kind de kamer binnenkomt? In de drukte van alledag vergeten we om stil te staan en naar onze kinderen te kijken. Kijk naar de essentie van je kind. Kijk met zachte ogen. Ogen die zeggen: “Ik zie jou, ik hou van jou en ik vind je geweldig, precies zoals je bent!”

Mijn dochters zijn inmiddels 19 en 21 jaar. Het zijn prachtige jonge vrouwen, die het hart op de juiste plek dragen. Toen wij onlangs terugkeerden van een vakantie met zijn tweeën, hadden mijn dochters het huis opgeruimd en gestofzuigd, het gras was gemaaid en er stonden verse bloemen. Mijn oudste dochter had boodschappen gedaan en bood na een lange werkdag aan voor ons te koken. Wat is dat heerlijk thuiskomen!

Gerelateerde blog's

Reacties zijn gesloten.